От 15.00 ч. днес, специалисти от Регионалните музеи в Русе

...
От 15.00 ч. днес, специалисти от Регионалните музеи в Русе
Коментари Харесай

Тур по местата на памет, свързани с българските евреи, правят музейни специалисти от Русе и Силистра

От 15.00 ч. през днешния ден, експерти от Регионалните музеи в Русе и Силистра ще създадат промоционален тур по местата наизуст, свързани с българските евреи. Маршрутът ще се организира в Силистра, а началната му точка е Археологическият музей в града. Събитието е част от план, отдаден на 80 години от спасяването на българските евреи, който се осъществя от музеите в двата крайдунавски града с финансовата поддръжка на Министерство на културата.Промоционалният тур е част от създадени културни направления, свързани със запазване на знанието за българските евреи на територията на градовете Силистра и Русе. Идейната идея разпростра експертния капацитет на екип от историци, етнографи, експерти по връзки и куратори от музеите в двата града, които в продължение на няколко месеца направиха теренни изследвания на градските пространства, с цел да систематизират основни топоси, обвързани с живота и активността на общността. Паралелно с това бяха осъществени и поредност от изявленията с евреи, а техните разкази от първо лице допълват теоретичните постановки като вършат наличието по-близко, разпознаваемо и налично за аудиториите, а повествованието динамично и съответно към усещанията на актуалната аудитория. Така образуваните културни направления ще бъдат интегрирани в екскурзоводските услуги на музеите в Силистра и Русе, което ще обогати техния изчерпателен репертоар.

Културните направления откриха своя образен израз в основаните за задачата дипляни. Информационните материали ще се раздават гратис в музеите и с помощта на тях заинтригуваните ще могат да обхождат местата и независимо без присъединяване на екскурзовод.

Във вторник, 31 октомври, от 11.00 ч. културните направления и издадените дипляни ще бъдат показани в Пресклуба на Българска телеграфна агенция в Силистра.

Предстои промоционален тур, обвързван със знанието за евреите, да бъде изработен и в Русе.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР