От 12 май 2021 година Етнографският музей на Бургас посреща

...
От 12 май 2021 година Етнографският музей на Бургас посреща
Коментари Харесай

Бургаският Етнографски музей с нов дом от "Гранд хотел и СПА Приморец"

От 12 май 2021 година Етнографският музей на Бургас посреща гостите си на нов адрес, до момента в който текат действия по реституция на непрекъснатата му постройка. Експозициите са приютени от луксозна старинна къща, предоставена безплатно от Стоян Караненов - притежател на " Гранд хотел и СПА Приморец ". Тя се намира на крайбрежната алея в най-старата и изящна част на Морската градина, на ул. " Княз Ал. Батенберг " 12-14.

Аристократичната сграда е част от отбор представителни старинни здания, издигнати в края на XIX и началото на XX век. Сред тях са някогашните седалища на първите европейски консулства в Бургас - австрийско, британско, гръцко, италианско, издигнати съгласно архитектурната стилистика на съответната страна. Част от променадата са и постройките, в които в миналото са се помещавали първите параходни компании на Бургас.

Къщата, която през днешния ден приютява Етнографския музей, е издигната през 1910 година по план на именития италиански проектант Рикардо Тоскани. Била е дом на Никола Александров - три пъти кмет на Бургас от интервала след Освобождението и почетен консул на Нидерландия в България от 1910 до 1935 година Носи духа на остарелия Бургас и споделя истории за своето време посредством елегантната си орнаментирана фасада, в която витражи, дърво и камък контрастират и се допълват. Много любопитна е и чешмата с лъвска глава, ситуирана в двора с богато озеленяване, потопен в прегръдките на старинна ограда от ковано желязо.
Стоян Караненов, притежател на " Гранд хотел и СПА Приморец "
" Закупихме къщата, с цел да спасим от разрушение недвижима културна полезност - монумент на културата, чиято визия смятам, че би трябвало да бъде безконечна за град Бургас. Тя е част от портфолиото на " Гранд хотел и СПА Приморец " от 2018 година " - споделя Стоян Караненов, притежател на знаковия бургаски хотел. " Отворихме я за публиката под името " Прим Арт Център ", като я превърнахме в сцена на изложения, концерти, кинопрожекции, коктейли, разнообразни скъпи културни и публични събития " - споделя той. " В момента, в който разбрахме, че Етнографският музей остава без свое пространство заради ремонт на настоящата постройка - Бракаловата къща, отворихме изцяло безплатно вратите на тогавашния дом на Никола Александров за експозицията. В това пространство, част от най-старата част на Морската градина, приключена през 1924 година, с озеленяване от Унгария, Италия, Франция, Сирия, Ливан, наред с аристократичните къщи от предишното фондът на музея е на повече от уместно място - в къща, част от историята на нашия град от над век. За нас е чест, че управата на Исторически музей - Бургас, одобри нашата покана и по този начин ни направи съпричастни към съхранението на предишното на нашия град и ни разреши да надградим задачата си в грижа за гостоприемството към гостите на Бургас " - добави господин Караненов.
Реклама
Къщата шедьовър на Рикардо Тоскани - " Прим Арт Център ", понастоящем извършва функционалностите на Етнографски музей на Бургас и посреща посетители от България и чужбина.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Градове
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР