От 12 до 23 юни НАТО ще организира най-мащабното авиационно

...
От 12 до 23 юни НАТО ще организира най-мащабното авиационно
Коментари Харесай

НАТО прави най-голямото авиоучение досега. 100 самолета идват само от САЩ

От 12 до 23 юни НАТО ще провежда най-мащабното авиационно военно обучение „ Air defender 2023 “. В него присъединяване ще вземат 22 страни с повече от 200 самолета от 23 разнообразни вида. От Съединени американски щати ще дойдат към 100 самолета, като се чака да вземат участие към 10 000 бойци.

Според уеб страницата на Алианса учението ще бъде изчерпателен „ чадър “ за съгласуване и привеждане в сходство на учението на Германската многонационална въздушна група (MAGEKS) 2023 с евентуален принос на Съединени американски щати и други старания на НАТО.

Целта е да се усъвършенства оперативната съгласуемост, да се предложи опция за образование в европейското въздушно пространство. Също по този начин да се показва гъвкавостта и
решимостта на НАТО да ускори цялостната възпираща позиция
във въздушната област в сходство с Концепцията на НАТО за въздържане и защита на евроатлантическата зона (DDA).

Маневрите ще се проведат в Германия, а участващите страни са Белгия, България, Дания, Финландия, Франция, Италия, Япония, Латвия, Литва, Люксембург, Норвегия, Полша, Румъния, Швеция, Словакия, Испания, Чехия, Турция, Унгария, Съединени американски щати и Англия.

Утре Финландия става на следващия ден 31-ият член на НАТО, заяви генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг.

Знамето на скандинавската република ще бъде издигнато в централата на Алианса.

Това ще стане при започване на срещата на външните министри на страните членки.

Тази ратификация е най-бързата в актуалната история на НАТО, посочи Йенс Столтенберг. И добави, че съдружниците са уверени, че присъединението на Швеция би трябвало да стане допустимо най-бързо.

Интересното е, че в годините на Студената война Финландия поддържаше най-тесни връзки със Съюз на съветските социалистически републики и даже връщаше руските бегълци, в случай че ги залови на своя територия. И то в случай, че през 1939 година Сталин атакува Финландия и в следствие Съюз на съветските социалистически републики лиши близо 10 на 100 от нейната територия.

И след войната управляващите в Хелзинки заложиха на неутралитета. Руската експанзия в Украйна обаче принуди Финландия, както и прилежаща Швеция, да трансформират ориентацията си.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР