От 12 до 13 ч. днес е обявен национален протест

...
От 12 до 13 ч. днес е обявен национален протест
Коментари Харесай

Общински болници протестират за допълнителна субсидия - здравното министерство отговори, че няма да има

От 12 до 13 ч. през днешния ден е разгласен народен митинг на общинските лечебни заведения против неналичието на съответни ограничения за избавяне на общинското опазване на здравето в България. В първичното известие на Сдружението на общинските лечебни заведения в България (СОББ) се показва, че чиновниците на 23 лечебни заведения ще спрат работата си в този час, само че в следствие и други оповестиха, че ще се причислят към демонстрациите.

Основното искане на протестиращите е за разпределяне на 30 млн. лв. целева дотация от републиканския бюджет, само че Министерството на здравеопазването отговори преди началото на митинга, че такава не може да бъде отпусната отвън към този момент плануваните средства за годината.

Протестът протича под мотото " Спрете унищожаването на общинското опазване на здравето! " и в него се включват най-вече общинските лечебни заведения, намиращи се отвън регионалните градове. Решението за осъществяване на националния митинг е взето от Управителния съвет на СОББ предходната седмица.

Българският лекарски съюз и синдикати и работодатели в това число управленията на КНСБ, КТ Подкрепа, АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ поддържаха митинга на общинските лечебни заведения и оферират провеждането на незабавна среща с управленията на Министерството на здравеопазването, Министерството на финансите и Парламентарната комисия по опазването на здравето при 44-то Народно заседание.

Освен целевата финансова помощ, протестиращите желаят и незабавно погашение на надлимитната активност за последните две години и половина и незабавно поправяне на цените на клиничните пътеки с най-малко 30%, с цел да може да се компенсира трикратното нарастване на минималната работна заплата. Третото им искане е незабавен спор за нужните промени в опазването на здравето.

Здравното министерство е планувало 28.5 млн. лева, само че няма да има спомагателна целева дотация

Близо 28.5 млн. лева ще отпусне Министерството на здравеопазването за действия, осъществявани от общинските лечебни заведения по реда на Методиката за субсидиране на лечебните заведения за 2018 година, разгласи пресцентърът на ведомството малко преди началния час на митинга. Уточняват, че отвън тази методика, министерството няма право да отпуска целеви дотации, тъй като това би попаднало в рубрика " нерегламентирана държавна помощ ", за което страната ни ще бъде глобена от Европейската комисия.

С плануванаъа сума от 28.5 млн. лева ще бъдат финансирани действия по оказване на незабавна здравна помощ, действия, попадащи отвън обсега на наложителното здравно обезпечаване, реализирани от общинските лечебни заведения в труднодостъпни или отдалечени региони на страната; действия, свързани с здравната експертиза (ТЕЛК) и други. Броят на субсидираните лечебни заведения се чака да надвиши 100, т.е. над 83% от всички общински лечебни заведения на територията на страната, показват от министерството.

Към 30.09.2017 година функциониращите общински лечебни заведения са 121, включително – 7 сложни онкологични центъра, 9 профилирани лечебни заведения за интензивно лекуване на фтизиатрични болести, 11 центъра за психологично здраве и 6 центъра за кожно-венерически болести. Общите отговорности на общинските лечебни заведения възлизат на над 100 млн. лева, а просрочените отговорности са на стойност 44.178 млн. лева, демонстрира анализът на ведомството.

За да подкрепи общинските здравни структури в страната, Министерство на здравеопазването показва подготвеност за оказване на методологическа и експертна помощ за преструктурирането им. Кметовете и общинските препоръки ще бъдат осведомени с ограниченията за излекуване на държавните лечебни заведения, с цел да ги употребяват като насочна точка за излекуване на изпадналите в тежко финансово положение техни лечебни заведения, оферират от ведомството. Окончателното решение за преструктуриране обаче е право на притежателя – съответните общини.

Цените на клиничните пътеки, за което също упорстват протестиращите, следва да се прегледат при договарянията с Българския лекарски съюз за Националния рамков контракт за 2018, припомнят още от Министерството на здравеопазването.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР