От 12 часа българско време в Лондон се проведе официалната

...
От 12 часа българско време в Лондон се проведе официалната
Коментари Харесай

Крал Чарлз Трети обеща да следва вдъхновяващия пример на майка си

От 12 часа българско време в Лондон се организира формалната гала по оповестяването на новия английски крал Чарлз Трети. Тя се състоя в двореца " Сейнт Джеймс " и беше първата сходна гала, излъчена по малкия екран.
Съгласно английския закон 73-годишният Чарлз наследи майка си Елизабет Втора със самия факт на гибелта ѝ в четвъртък. " Ройтерс " изяснява по какъв начин ще протече церемонията по оповестяване на Чарлз за новия монарх на Обединеното кралство, заяви Българска телеграфна агенция.

Чарлз Трети бе разгласен за крал от Съвета по заместничество на трона, който се събра днес в двореца " Сейнт Джеймс ", формалната резиденция на монарха. В Съвета участват членовете на Тайния съвет на Обединеното кралство, който се състои от 670 високопоставени политици, измежду които новият английски министър председател Лиз Тръс. В Съвета влизат и епископи от Англиканската черква, които имат място и в Камарата на лордовете (горната камара на английския парламент), измежду които е и архиепископът на Кентърбъри.   
Лорд-кметът на лондонското Сити, високопоставени държавни чиновници и дипломати също са част от Съвета, чийто ръководител понастоящем е депутатът Пени Мордонт. През 1952 година да вземем за пример, след гибелта на крал Джордж Шести, в Съвета по заместничество на трона, който афишира Елизабет за кралица, взимат присъединяване 191 съветници.
Церемонията по оповестяване на новия монарх протече в две елементи:

Председателят на Тайния съвет разгласи гибелта на кралицата, а писарят на Съвета Ричард Тилбрук изчете на всеослушание прокламацията за унаследяване на трона.
Присъстващите на церемонията членове на кралското семейство, министър председателят, архиепископът на Кентърбъри и граф-маршалът, който е фигура, виновна за организирането на държавни церемонии, подписаха документа, съдържащ текста на прокламацията.  
След това председателят на Съвета призова всички присъстващи да запазят безмълвие, до момента в който Съветът уреди останалите въпроси, свързани с церемонията, като да вземем за пример разпространението на прокламацията и даването на инструкции за произвеждането на топовни салюти в лондонския " Хайд парк " и в лондонския Тауър. 
Накрая текстът на прокламацията бе изчетен от един от балконите на двореца " Сейнт Джеймс ". Същото се случи и в останалите столици в рамките на Обединеното кралство - Единбург, Белфаст и Кардиф.
Обявяването на новия монарх беше съпътствано от топовни салюти.
В част втора вземат участие единствено кралят и членовете на Тайния съвет. Тя стартира с изказване на Чарлз във връзка със гибелта на кралицата. " Дълбоко съм наясно със отговорностите и тежките отговорности на суверенитета ". Това бяха неговите първи думи, откакто публично беше провъзгласен за новия монарх на Обединеното кралство. 73-годишният държавен глава заяви, че ще се стреми да следва " вдъхновяващия образец " на майка си.  
След това Чарлз III произнесе клетва във връзка със сигурността на Църквата на Шотландия, както изисква законодателният акт от 1707 година, по силата на който Шотландия се причислява към Англия и Уелс и е формирана Англия. Тази клетва е полагана от всеки монарх от 1714 година насетне. Кралят подписа две копия на документа, съдържащ текста на клетвата.
 
Източници: Българска телеграфна агенция, " Сега "
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР