От 100 студенти, приети през 2017 г. в българските висши

...
От 100 студенти, приети през 2017 г. в българските висши
Коментари Харесай

Сашо Пенов: Завършват едва 60 студенти на всеки 100

От 100 студенти, признати през 2017 година в българските висши учебни заведения, през 2022 са приключили едвам 60. Данните заяви министърът на образованието и науката Сашо Пенов пред отрасловата парламентарна комисия. По думите му това не е поради нарасналото качество на висшето обучение в България, а тъй като доста от студентите си намират друга претовареност.

Според депутата от ГЕРБ и някогашен образован министър Красимир Вълчев, това, че има 60% завършващи, е обикновено, тъй като множеството системи за висше обучение са отворени на входа. И той споделя мнението, че не е поради взискателните преподаватели, макар, че съгласно нето, има и такива. Той вижда като причина и нерационалното търсене на специалности.

Сашо Пенов уточни и още един проблем пред висшето обучение у нас. Към момента в България има 6500 дейни специалности, акредитерани от Националната организация за оценяване и акредитация, а действително се образоват студенти по 1500. Затова, съгласно него, когато приказваме за смяна на модела, първо би трябвало да се тръгне от смяна на класификатора на областите за висше обучение и на професионалните посоки, който е стар и не е синхронизиран със сходните актове в Европейски Съюз, счита Сашо Пенов.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР