От 10 до 20 падащи звезди ще сбъдват желанията ни

...
От 10 до 20 падащи звезди ще сбъдват желанията ни
Коментари Харесай

Звезден дъжд от Ориониди ни очаква две вечери поред

От 10 до 20 падащи звезди ще сбъдват желанията ни вечерта на 21 октомври. За тези, които са пропуснали, явлението ще се повтори още веднъж на 22 октомври, а ясното небе ще обезпечи идеална панорама.

Звездният поток е от Ориониди, които обичайно може да се следят по това време на годината. Тези метеори са най-ярките за наблюдаване и оставят най-ясни следи.

И двете вечери ще са съвсем безлунни, като по този начин Луната няма да заслепява падащите звезди и те ще се виждат ясно на небосклона и с невъоръжено око. Орионидите ще се виждат най-добре на разсъмване и малко след залез.

Радианът на този звезден поток е съзвездието Орион, чиято най-ярка звезда е червеникавата Бетелгейзе. Скоростта на метеорите стига до 66 километра в час, а в бебето оставят бели следи.

 Падащи звезди

Орион е едно от най-лесно разпознаваемите съзвездия с помощта на трите ярки звезди, които обрисуват идеална редица, маркираща пояса на митичната фигура.

Орионидите са останки от Халеевата комета, която се връща от време на време към Слънцето на всеки 75 години. Кометата носи името на Едмънт Халей, тъй като той е първият човек, разгадал цикличността на нейната поява.

Последното доближаване на Халеевата комета бе през 1986 година. Сега тя се движи по външните граници на Слънчевата система и идващото ѝ прекосяване край Земята ще е през 2061 година.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР