От 1 юли по схемата 60/40 ще могат да се

...
От 1 юли по схемата 60/40 ще могат да се
Коментари Харесай

От 1 юли по схемата 60/40 ще могат да се наемат и безработни

От 1 юли по схемата 60/40 ще могат да се наемат и безработни. Мярката уголемява обсега си, с цел да могат работодателите да наемат назад чиновниците си или да наемат нови, с цел да се върнат към оптималния потенциал на работата си. Това изясни общественият министър Деница Сачева, представена от 24 часа.
Очаква се за искащите да аплайват по новите правила да останат 300-400 млн. лева от преведените 1 милиарда лева във фонд “Безработица ”.
“Мярката ще продължи да работи и в поддръжка на заетостта, т.е. да не се освобождават хора, които са на работа, и в същото време да се отвори опция да се наемат безработни за тези компании, които се развиват ”, изясни Сачева.
Това предложение ще бъде разисквано със обществените сътрудници, преди да станат ясни окончателните параметри.
Стана ясно, че до 20 май по схемата 60/40 са подадени поръчки за над 215 хиляди служащи, като единствено за ден те са се вдигнали с 10 хиляди.
Наемането на безработни ще може да се комбинира с новата помощ от 290 лева
Първите с право по нея са работодателите в бранш “Транспорт ”. За тях са планувани 40 млн. лева От 1 до 15 юли фирмите, които са регистрирани в икономическите действия “Пътнически градски и крайградски превоз ” и “Друг пътнически сухопътен превоз, некласифициран другаде ”, могат да аплайват.
Помощта ще е за период от 6 месеца. Условието е компаниите да са прекратили активността си или част от нея по време на изключителното състояние или след него. Допустимо е и да са възстановили работа с ненапълно работно време за всички чиновници или част от тях.
Заявленията ще се подават в бюрата по труда, а Агенцията по заетостта ще прави заплащания след обзор на документите. Всички работодатели, които получат помощ, ще бъдат длъжни да оставят за същия интервал чиновници на работа.
Обсъжда се идващите с помощ от 290 лева да бъдат компаниите от секторите “Туризъм ” и “Търговия ”. За тях ще са останалите 45 млн. лева по Оперативна стратегия “Развитие на човешките запаси ”.
От началото на изключителното състояние новите безработни са 130 хиляди души, само че към момента няма политическо решение дали да се вдигне минималното обезщетение от 9 лева макар че обществените сътрудници в НСТС се споразумяха за това.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР