От 1 януари 2019 г. в продължение на една година

...
От 1 януари 2019 г. в продължение на една година
Коментари Харесай

ЕК пожела успех на Пловдив и Матера - европейските столици на културата за 2019


От 1 януари 2019 година в продължение на една година Пловдив (България) и Матера (Италия) ще носят званието „ Европейска столица на културата “, оповестиха през днешния ден от Европейската комисия.

Европейският комисар по въпросите на образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич съобщи:

„ Програмите за Пловдив и Матера демонстрират по какъв начин тези градове виждат своето бъдеще и бъдещето на Европа, като в същото време празнуват своето извънредно многовековно завещание.

Инициативата „ Европейска столица на културата “ сплотява хората и подчертава върху ролята на културата за построяването на европейска еднаквост. Двата града ще оказват помощ да се обезпечи дълготрайно въздействие на миналогодишната сполучлива самодейност „ Европейска година на културното завещание “, която сподели по какъв начин културата може да преобрази нашите градове и райони. Желая на Пловдив и Матера доста триумф през идната година. “

Пловдив е първият български град, който е определен за „ Европейска столица на културата “. С цялостна стратегия под надпис „ Заедно “ 2019 година ще донесе нови благоприятни условия за района и интернационална видимост за града. Над 300 плана бяха проведени в Пловдив, в южния централен район на България, както и във Варна, София и Велико Търново, в това число фестивали и планове на локално ниво към тематики, свързани с присъщите особености на Пловдив, неговата история, културно завещание, както и с провокациите, пред които е изправен градът.

Посетителите на града ще могат да избират всред голям брой събития - от разнообразни изложения, посредством които могат да се срещнат с кирилицата, до взаимни театрални продукции с други страни от Западните Балкани и ромските и турските общности.

Тържествата по откриването ще се проведат от 11 до 13 януари и ще включват редица събития навън и на закрито - включително музикално и танцово зрелище и светлинно шоу вечерта на 12 януари. Комисарят по въпросите на цифровата стопанска система и цифровото общество Мария Габриел ще участва на формалната гала на 12 януари.

Програмата за Матера беше проведена под надпис „ Отворено бъдеще “ , като в центъра ѝ ще бъдат общественото и културното приобщаване и взаимните нововъведения. По-важните събития включват „ Ars Excavandi “ - актуален взор върху историята и културата на подземната архитектура, „ Ренесансът: нов прочит “ — странствуване през артистичното минало на Базиликата и Апулия, и „ Поезия на числата “ — галерия, отдадена на централната роля на математика в работата на хората на изкуството през вековете.

Също по този начин Матера ще провежда първото намерено зрелище на операта „ Селска чест “ в съдействие с спектакъл „ Сан Карло “, както и 27 плана, създадени с локалните креативен общности и с сътрудници от Европа. Тържествата по откриването ще се проведат на 19 и 20 януари и ще включват присъединяване на 2 000 музиканти от всички села в района на Базиликата и доста други елементи на Европа. Комисар Наврачич ще участва на формалната гала на 19 януари.

Инициативата „ Европейска столица на културата “ е сложена през 1985 г Мелина Меркури — тогавашния гръцки министър на културата. Междувременно тя се трансформира в една от най-ярките културни начинания в Европа. Градовете се сортират въз основа на културна стратегия, която би трябвало да има мощен европейски аспект, да подтиква присъединяване и дейната ангажираност на жителите на въпросния град и да способства за дълготрайното развиване на града и на съответния район.

Званието „ Европейска столица на културата “ съставлява и отлична опция за градовете да трансформират своя имидж, да бъдат видяни на международната карта, да привлекат повече туристи и да премислят своето развиване през призмата на културата. Това звание има дълготрайно въздействие освен в културно, само че и в обществено и икономическо отношение както за града, по този начин и за района, в който се намира той.

През 2018 година Валета в Малта и Леуварден в Нидерландия бяха Европейски столици на културата. След Пловдив и Матера през 2019 година идващите „ Европейска столица на културата “ ще бъдат Риека (Хърватия) и Голуей (Ирландия) през 2020 година, Тимишоара (Румъния), Елевсина (Гърция) и Нови Сад (Сърбия, страна кандидатка) през 2021 година, Еш (Люксембург) и Каунас (Литва) през 2022 година и Веспрем в Унгария (препоръчан) през 2023 г.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР