От 1-ви януари догодина децата с починал родител, които нямат

...
От 1-ви януари догодина децата с починал родител, които нямат
Коментари Харесай

Предвиждат нов вид помощ за деца без родител


От 1-ви януари следващата година децата с умрял родител, които нямат право на наследствена пенсия, ще получават нов тип месечна помощ, реши държавното управление, като одобри промени в закона за фамилни помощи за деца.

Размерът й към момента не е явен, само че той ще бъде избран със закона за държавния бюджет и сигурно ще надвишава цената на персоналната пенсия, която сега е 113 лв., заяви общественият министър Бисер Петков.

Помощта ще се дава на живия родител или на бабата и дядото, в случай че детето е настанено при тях, като измежду изискванията за приемане е подоходният аршин от 450 лв. на член от фамилията.

Около 3000 деца все още нямат право на наследствена пенсия и не получават лична пенсия поради дългата и комплицирана процедура по отпущането й,

"Условието е децата да посещават детска градина или учебно заведение съгласно възрастта им.

Тази помощ ще се изплаща до 18-годишна или 20-годишна възраст, в случай че те не престават да учат, а размерът на помощта, както и на другите помощи по този закон ще се дефинира със закона за държания бюджет ", сподели министърът.

От тази помощ евентуално могат да се възползват 5600 деца, сподели министърът. Той направи уточнението, че все още почти 2700 деца получават лични пенсии от Държавното публично обезпечаване. "Въпрос на техен избор и преценка е дали да се възползват от новата помощ или да продължат приемането на лична пенсия, тъй като е планувано, че отпуснатите до края на годината лични пенсии ще продължат да се изплащат ", сподели Петков.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР