Освобождението на България от турско робство в резултат на Руско-турското

...
Освобождението на България от турско робство в резултат на Руско-турското
Коментари Харесай

Българските монети посветени на Освобождението

Освобождението на България от турско иго вследствие на Руско-турското освободителна война /1877-1878 г./ е една от най-разпространените и обичани тематики в българското монетосечене.

За пръв път Монетният двор и Българската национална банка означават светлата дата през 1969 година, когато е пусната емисия от 1 и 2 лв. по случай 90-та годишнина от освобождението. За разлика от всички други серии, тази не е юбилейна и е най-разпространената. Тя не е направена от доблестен метал, а от най-обикновена сплав от никел и мед. Тези две монети бяха в послание до 1992 година и с тях свободно можеше да се купува в магазините. Те имаха за времето си висока покупателна стойност.

Следващата емисия е отсечена през 1978 година по случай кръглата 100-годишнина. Това е сребърна десетолевка с проба 500 на 1000. Те тежи 15 грама /0,48 унция сребро/ и е с доста огромен тираж – 200 хиляди броя. Мотивът, който е изобразен е паметникът на връх Шипка.

10 години по-късно е отсечена още една паметна монета. Този път тя е с номинал 20 лв., само че със същата сребърна проба 500 на 1000.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР