Освобождаването на генералния директор на ДП Пристанищна инфраструктура“ (ДППИ) инж.

...
Освобождаването на генералния директор на ДП Пристанищна инфраструктура“ (ДППИ) инж.
Коментари Харесай

Драгирането на каналите подготвя Порт Варна за концесия?

Освобождаването на генералния шеф на Директива за птиците „ Пристанищна инфраструктура “ (ДППИ) инж. Ангел Забуртов на 16 юли е едно от дребното кадрови решения на служебния транспортен министър Георги Тодоров.

За разлика от ръководещите калинки в БДЖ обаче в тази ситуация става дума за висококвалифициран специалист. Защото Забуртов е специализирал „ Пристанищен мениджмънт “ в Съединени американски щати и Сингапур, „ Meниджмънт нa ĸoнтeйнepни тepминaли ” в Бeлгия и е зaвъpшил cпeциaлизиpaн ĸypc пo виcш пpиcтaнищeн мeниджмънт ĸъм Meждyнapoднaтa мopcĸa opгaнизaция пpи OOH.

В пристанищната администрация Ангел Забуртов зaпoчвa paбoтa през 2003 година. Заемал е какви ли не управителни постове, с цел да се стигне до януари 2014 година, когато е назначен за общоприет шеф на ДΠΠИ.

Така че по всичко проличава, че не неналичието на професионална експертиза, а нещо напълно друго е наклонило везните в посока на уволнението му.

 

" Нямам никаква визия за какво ме уволняват. Получих в понеделник заповедта за освобождението ми, само че не открих в нея никакви претекстове. Проблем се оказа и събитието, че не бе избран човек, на който да предам пълномощията си. Така че до момента в който не бъде вписана смяната в Търговския указател, ще не преставам да извършвам отговорностите си. А докога ще е по този начин – никой нищо не споделя. Прочетох в медиите, че министър Георги Тодоров е издал заповед за оповестяване на конкурс за избор на нов общоприет шеф по Закона за обществените предприятия. Дали обаче ще не преставам да извършвам отговорностите си до избора на нов общоприет шеф, или до краткотрайното назначение на мой правоприемник - не е ясно “, изясни Ангел Забуртов.

Той недоумява за какво е уволнен и по още една причина: допреди два месеца със служебния министър са работили отлично в ДППИ: Ангел Забуртов - като шеф на сдружението, а Георги Тодоров - като член на Управителния съвет.

Според медийни изявления,

Забуртов е освободен поради големите вложения - общо 350 млн. лева

- ориентирани към драгирането на подходните канали към Пристанище Варна-Запад. И по-конкретно - планът обслужвал предпочитано терминала на Топлоелектрическа централа „ Варна “, която пък е благосъстоятелност на Ахмед Доган. 

" Да се приказва, че удълбочаването на двата канала облагодетелствало пристанищния терминал на свързваната с Ахмед Доган Топлоелектрическа централа „ Варна “, е чиста операция. Най-малкото, тъй като това малко терминалче - със своите едно и половина корабни места - е мъчно съизмеримо със 17-те корабни места на държавното пристанище Варна-Запад и с концепциите за неговото разширение.

Този държавен терминал, край който са ситуирани торов, содов и циментов цех, генерира съвсем 90% от товарооборота.

Освен това, след двата канала са ситуирани няколко частни пристанищни терминала, които се осъществят сега - на „ Агрия холдинг “, на „ Бора инвест “ и на бъдещия Логистичен център, който ще бъде построен върху руините на остарелия стъкларски цех в Белослав. Тук са терминалите в някогашните бази на „ Трансстрой “, на СТФ-Варна и „ Одесос-ПБМ “. В региона на Максуда ще е бъдещият интермодален терминал, а на южния бряг на Белославското езеро „ Газтрейд “ ще строи личен терминал за доставка на пропан-бутан. 

Така че всред всичките тези планове, на напред във времето да се вади изгодата за микроскопичното пристанище на Топлоелектрическа централа „ Варна “ е повече от неуместно “, изясни в прав текст Ангел Забуртов.

„ Да не би повода за Вашето освобождение да е високата цена на драгирането – 350 млн. лева без Данък добавена стойност? “, запитвам прясно освободения общоприет шеф.

„ Цената е изцяло съобразена с нормите на интернационалното ценообразуване за подобен комплициран хидротехнически план. В тези пари е включено всичко - и комплицираните сектори, и депониране на изкопаното в подводното хранилище „ Налбанка “ в северната част на Варненското езеро “, дава отговор на секундата той. 



" Момент от драгирането на каналите към порт Варна-Запад ".

Според Ангел Забуртов, планът за драгиране на двата канала, чието осъществяване е почнало пред 2019 година и ще завърши през доникъде на 2022 година е „ най-важното събитие за Пристанище „ Варна-Запад “ след разширението и удълбаването на плавателния канал през 1970 година “.

Той е уверен, че вложението на 350 млн. лева е изцяло целесъобразно, тъй като след привършване на плана в порт Варна-Запад към този момент ще могат да влизат и 70-хиляди тонни кораби (тип Пост-Панамакс), до момента в който в този момент могат да влизат плавателни съдове с най-много до 40 хиляди тона дедуейт.

Като друга евентуална причина за освобождението на досегашния общоприет шеф се спряга директното възлагане на драгирането на Държавното дружество „ Транспортно строителство и възобновяване " (ТСВ). Още повече, че в последно време публичните настроения

против така наречен процедури „ In house “ са извънредно негативни.

„ Не мога да предсказвам! - дава отговор Ангел Забуртов. И изяснява. - Процедурата „ In house “ си е изцяло законна, откакто е разказана обстойно и нашироко в член 15 на Закона за публичните поръчки – за секторните възложители, тъй че не виждам никакви проблеми! Вярно е, че се подвигна звук към този вид процедури, само че откакто всичко си е разказано в Закон за обществените поръчки по какъв начин тъкмо се прави и ние сме изпълнили буквата на закона – нито аз, нито някой правист би могъл да откри нещо неправилно. Така че мненията, че процедурата не била извършена по Закон за обществените поръчки, са безусловно несъстоятелни. Освен това аз съм отправил питане до ТСВ, което ми е дало отговор, че може да извърши плана. И в случай, че ТСВ се занимава със строителство повече от 100 години и е решила, че може да извърши поръчката – не виждам никакъв проблем! “

Лично аз обаче си спомних последното изявление, което върших с инж. Ангел Забуртов през декември 2019 година. На въпроса ми тогава " Защо реализатор на драгирането на двата канала е точно Директива за птиците ТСВ, което има опит главно в построяването и ремонта на жп линии и че няма никакви драги? ", той отговори: „ Ще наеме. Надяваме се на ползотворно съдействие “. Така че добре би било прелестно, в случай че депутатите в новия 46-и парламент въпреки всичко

изчистят несъгласията сред „ Законно “ и „ Морално “.

Не единствено в Закон за обществените поръчки, само че и в останалото ни законодателство.

И още нещо: от две години във Варна и въобще в морските среди у нас постоянно се шушука, че с това скъпо драгиране на Канал 1 и Канал 2 Пристанище Варна се приготвя за концесия. Нещо, което в действителност наподобява доста по-логично от всевъзможни алабализми, че удълбочаването било правено в сгода на Ахмед Доган. При състояние, че товарооборота на държавното пристанище Варна-Запад непрестанно понижава и откакто Фериботният комплекс обработва едвам 70 000 - 80 000 тона товари годишно, вместо 6 млн. тона – за колкото е планиран, концесията е единственото разумното бъдеще на пристанището.

Така че не толкоз Доган, колкото бъдещият концесионер на Пристанище Варна ще има най-голяма изгода от днешното " копане ". Та белким могат да се сравнят двете дребни корабни места на Топлоелектрическа централа „ Варна “ със 17-те на държавния порт „ Варна-Запад “?!

Кой ще е бъдещият концесионер на терминал „ Варна-Запад “ и дали той ще се отдаде на концесия независимо или дружно с „ Варна-Изток “, чието пренасяне във Варненското езеро се отсрочва към този момент повече от две десетилетия – към момента е прекомерно рано да се каже. И до момента в който огромното знамение се случи, ще допълним единствено, че изгода от драгирането ще имат и всичките дребни частни терминали на запад от Аспаруховия мост. Не единствено съществуващите, само че и бъдещите... 

Белчо Цанев
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР