Освободените български моряци от екипажа на кораба Руен, които прекараха

...
Освободените български моряци от екипажа на кораба Руен, които прекараха
Коментари Харесай

Кога българските моряци от Руен ще се върнат у дома?

Освободените български моряци от екипажа на кораба " Руен ", които прекараха в пиратски плен повече от три месеца, ще се приберат у нас до две седмици. Целият екипаж е в положително здравословно положение, заяви изпълнителният шеф на Параходство БМФ капитан Александър Калчев. Вицепремиерът в оставка Мария Габриел благодари на индийската страна за спасяването на екипажа и за съдействието.

От Параходство БМФ оповестиха, че са разговаряли с екипажа, които удостоверяват, че са добре и най-вероятно до края на деня ще потеглят към Оман, ескортирани от индийския боен транспортен съд. Акцията по спасяването им е траяла повече от 40 часа, а 35-ма пирати са арестувани. Нашите моряци са в положително положение, сподели и вицепремиерът в оставка Мария Габриел, като акцентира, че екипът на външното ни министерство остава в цялостна готовност, до момента в който не бъдат освободени и другите български моряци, отвлечени в същия регион. Какво е известно досега и по кое време тъкмо ще се приберат моряците ни – вижте в репортажа.

Корабът “Руен ” беше освободен при акция на индийските военноморски сили, при която бяха арестувани и пиратите, които го нападнаха на 14 декември. Това беше първото похищение на търговски транспортен съд от 2017-та година насам, последвано от към 20 нови набези. За да подсигурява корабоплаването в региона, Индия изпрати свои кораби там. Един от тях е освободил и българските моряци.

" По информацията, която има от индийските военноморски сили, положението на екипажа е чудесно. В момента се намират на борда на един от техните кораби ", уточни к.д.п. Александър Калчев, изп. шеф, Параходство БМФ по телефона.

Вицепремиерът в оставка Мария Габриел акцентира нощес, че България е работила от първия ден на отвличането с всички интернационалните сътрудници и благодари особено на индийските Военноморски сили.

" Всички моряци са в положително здраве и оттук насетне поставяме старания за тяхното навреме завръщане в България ", добави Мария Габриел, вицепремиер в оставка.

Екипажът на “Руен ” включва 7 български моряци, 9 от Мианмар и 1 от Ангола. Осмият български моряк – помощник-капитанът на кораба, беше ранен и евакуиран от плавателния съд на 18 декември, след което се прибра в България. Реалистичният период за завръщане на останалите ни моряци е до 10-15 дни, съобщи за Българска национална телевизия шефът на БМФ капитан Калчев.

" Корабът се намира в средата на морето и до най-близкото пристанище има най-малко 4 дни ", посочи к.д.п. Александър Калчев, изп. шеф, Параходство БМФ по телефона.

Най-близките безвредни пристанища в региона са в Оман, на към 600 морски благи. Преди да тръгне – най-вероятно още довечера, “Руен ” ще премине оглед, за който ще спомагат и българските моряци. Припомняме, че “Руен ”, който плава под малтийски байрак, беше похитен в Арабско море на 14 декември. Има данни, че българският кораб е бил употребен при завладяването тази седмица на бангладешки товарен транспортен съд край крайбрежията на Сомалия. В началото на идната седмица Параходство БМФ ще даде повече информация за напредването на кораба и за прибирането на екипажа.

Вижте повече в директното включване на Мариана Матева


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР