„Осветлението в София като цяло е на безобразно ниво и

...
„Осветлението в София като цяло е на безобразно ниво и
Коментари Харесай

Иван Таков: Осветлението в София е безобразно, има цели улици без нито една светеща лампа

„ Осветлението в София като цяло е на безобразно равнище и има цели квартали и улици, където една крушка не свети “, това сподели пред БНР Иван Таков от Българска социалистическа партия за България, заместник-председател на Комисията по финанси и бюджет. Той разяснява абсурда с цената на уличното осветяване в София и фрапантното разминаване от двете страни на един от централните столични булеварди.
" Комисията, която класира компаниите, е спомагателен орган на възложителя и няма право да променя или трансформира критерии, както няма право да трансформира параметри по офертите на участниците, в това число препоръчаните цени ", посочи Таков.

„ Ако реши, възложителят може да приключи процедурата, комисията не може “, акцентира депутатът.

„ За мен като участник в тази процедура нямаше проблем с класирането на участниците “, разясни той.

" Поръчката е главно за техническа поддръжка, след това за ремонтно-възстановителни работи и създаване на нови трасета. Основните средства, изразходвани през предходната година са за техническа поддръжка ", посочи Таков.

„ Ако погледнем ценовите оферти на участниците, така наречен компания с по-скъпите лампи е с по-ниски цени за поддръжка “, посочи депутатът.

" Комисията не борави с единични цени, не класира компаниите въз основата на единични цени, а въз основа на сложна оценка от всичките единични цени, предоставени по другите индикатори ", добави Иван Таков.

„ Единичните цени в тази поръчка бяха над 190. Така да вземем за пример за поддръжка на едно осветително тяло при едната компания е по-ниска цената, а при създаване на осветително тяло при същата тази компания е по-висока цената. Комисията няма пълномощия да каже на едната компания – доста ви е висока тази цена, променете я, тъй като това би било съществено нарушаване на Закона за публичните поръчки. Това право има възложителят “, акцентира националният представител.

Според Таков в самата процедура на провеждането на тази социална поръчка няма „ безусловно никакви нарушавания “ и тя преди време към този момент е била проверявана от вътрешен надзор на Столична община.

Отделно от това никой от участниците в нея не е обжалвал.

" Контролните органи би трябвало да излязат, да създадат инспекция и да кажат кой споделя истината ", съобщи Иван Таков.

" Ако се види, че има каквито и да било нарушавания от страна на възложителя, заместник-кметът по превоза Кристиан Кръстев незабавно би трябвало да подаде оставка ", счита той.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР