Освен това, забележете, нотата ни я изпращат само дни след

...
Освен това, забележете, нотата ни я изпращат само дни след
Коментари Харесай

Закани на Путин към Украйна в нотата на Москва към София за МОЧА. Случайно ли е?

Освен това, забележете, нотата ни я изпращат единствено дни след изборите на 2 април.

 

Точно в това се крие посланието, което би трябвало да ни сплаши.

 

България е длъжна да пази паметника на Съветската войска поради наредбите за запазване на военните мемориали и паметниците на културата според два документа, подписани при започване на 90-те години - умишлено пренебрегнати ”в рамките на нападателната русофобска идеология, възприета от страните от Европейски Съюз и НАТО.

 

Още в този начален текст Кремъл ни декларира, че за него сме част от „ нападателна русофобска идеология “ – т.е. внимавайте в картинката. Което пък препраща към шумната и напряко нападателна изразителност на Костадинов и „ Възраждане “ за излизане на България от НАТО и Евросъюза.

 

Ще напомня изказването на Владимир Путин от 21 февруари 2022 година: „ За нас Украйна не е просто прилежаща страна. Тя е неотменна част от нашата лична история. “

На 24 февруари Русия атакува Украйна, съветските войски потеглиха към Киев, унищожавайки всичко по пътя си. Т.н. „ специфична военна интервенция “ се оказа терористичната тактичност на „ изгорената земя “.

 

В нотата до държавното управление в София написа буквално: „ Посолството на Русия в София изпрати нота до Министерство на външните работи на България, в която се показва изключителна угриженост от продължаващото опозоряване на монументи на общата история на Русия и България “.

 

Обща история? Руските войски водят война с турските на българска земя през 1877-1878 година Преди това на наша територия двете империи водят война доста пъти. Само последната война стига до Санстефански контракт. Но това не е обща история. Това е реалност от нашата история, а благодарността на българите е морална категория.

 

Паметникът на алената войска е обвързван само с оповестяването на война от страна на Съветския съюз на България на 5 септември 1944 година и последвалата окупация на страната ни. Още на 26 август държавното управление на Иван Багрянов афишира неутралитет и се разпорежда немските войски да изоставен страната, а отказващите да бъдат разоръжени. Българското държавно управление взема решение да не се оказва опозиция на вероятно руско нахлуване. Няколко часа след оповестяването на войната то публично желае подписване на помирение, като се приготвя да разгласи публично война на Германия.

Независимо от тези условия, руските войски навлизат на българска територия в 9 часа и 20 минути сутринта на 8 септември без да срещнат опозиция. Съветската войска не взима български пленници, само че обезоръжава наши военни елементи.

 

Това ли е „ обща история “?

 

В нотата написа във връзка отбраната на паметника от някои жители: „ Руски флагове се развяха в центъра на София, а в протестните акции се включиха и представители на някои партии “. 

„ Изискваме от българската страна осъществяване на наредбите по отношение на опазването на военните мемориали и паметниците на културата, които са закрепени в Договора за другарски връзки и съдействие сред Руската Федерация и Република България от 4 август 1992 година и Споразумението сред Правителството на Руската Федерация и Правителството на Република България за съдействие в региона на културата, образованието и науката от 19 април 1993 година “

 

Путин, 4 март, 2022 година: „ Изискваме от украинската страна осъществяване на договореностите за безучастие в структури на НАТО и Европейския съюз “.

 

Е да, само че таман Путин наруши Будапещенския мемурандум от 1994 година, по силата на който Украйна се отхвърля от нуклеарните си оръжия (трети по бройка боеприпас в света) поради гаранцията, че Москва няма никакви териториални и други искания към Киев.

 

Нотата споделя и предизвестява. Тонът в нея е неприемлив по дипломатическите стандарти.

 

Съвпаденията с реториката, употребена по отношение на Украйна, не са инцидентни и изискват съответна реакция.

 

Съмнявам се обаче, че ще има такава.

 

Да не се учудваме тогава, в случай че някой ден съветски войски нахлуят в земите ни да пазят " общата ни история " и съветската благосъстоятелност по Черноморието и някои монументи.

 

Емил Азар
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР