Освен спасителите, които потеглиха със самолета Спартан за Турция, както

...
Освен спасителите, които потеглиха със самолета Спартан за Турция, както
Коментари Харесай

Градове от цяла България стартират дарителски кампании в помощ на пострадалите при труса

Освен спасителите, които потеглиха със самолета " Спартан " за Турция, както и сметките, които разкриха някои организации и персони в страната, в този момент дарителски акции се провеждат в и няколко български градове. 

Пожарникари и доброволци оттова също имат подготвеност да се притекат на помощ на място в най-пострадалите региони в южната ни съседка. Средства и всевъзможни други нужни такъми се подаряват и за Сирия.

Междувременно от Министерство на вътрешните работи оповестиха, че ГД " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " е изпратила втори избавителен екип от 20 чиновници, които ще окажат помощ на турските си сътрудници за справяне с следствията от земетресението. Те ще се причислят към българския модул, който стартира работа на територията на провинция Адъяман.

Транспортът на втория екип, формиран от пожарникари и спасители от Благоевград, Кюстендил и Перник, бе сбъднат със съдействието на българските Военновъздушни сили.

Общият брой на чиновниците на ГДПБЗН, които са на територията на Република Турция, доближи 78 индивида с 18 единици профилирана техника и избавително съоръжение, прибавят от Министерство на вътрешните работи.

Нов екип експерти от Столична община ще замине за Турция в събота

Нов екип от експерти приготвя Столична община в помощ на регионите, потърпевши от земетресенията в Турция, заяви пред Българска телеграфна агенция кметът на София Йорданка Фандъкова. В събота се чака у нас да се върнат първите два екипа от спасители, които отпътуваха за Турция в деня на бедствието. Йорданка Фандъкова приказва пред публицисти след визитата си в с. Мрамор, където наблюдава построяването на нова детска градина.

Новият екип ще има други задания, в него са включени инженери и екипи, които ще оказват помощ при обследванията и разчистването на регионите, изясни кметът. Тя добави, че първите часове след сходно злополучие са най-важни, с цел да могат да бъдат открити и избавени допустимо най-вече хора.

Екипите ни работят непрестанно в сложни условия - рисково е, рисково е, сподели още Фандъкова и изрази вяра всички да се върнат здрави. Тя означи, че непрекъснато е в контакт със спасителите. В момента на терен от Столична община има 16 души, които бяха изпратени в Турция с първите два самолета " Спартан ".

Ще продължим да оказваме помощ. Днес по молба на жители, които събират помощи, изпратихме и нашия бус, който да им помогне да транспортират даренията до Пловдив, където има организация да ги изпратим до Турция, изясни столичният кмет.

По-рано през днешния ден от авиобаза " Враждебна " в София за Турция излетя още един аероплан " Спартан " с към 20 спасители на борда, които ще се причислят към сътрудниците си в оправянето с последствията от земетресенията в южната ни съседка. Има остра потребност от избавителни екипи в Турция, които да търсят и избавят затрупани хора, разяснява пред публицисти министърът на защитата Димитър Стоянов. Той напомни, че в деня на земетресението самолетите " Спартан " са създали два пъти по два курса до Турция с помощ.

Община Ловеч афишира дарителска акция

Община Ловеч се включва в националната акция за материални дарения в помощ на потърпевшите при земетресенията в Турция и Сирия, оповестиха от общинската администрация, представени от Българска телеграфна агенция.

Продължава да пораства броят на жертвите от опустошителното земетресение, което раздруса Югоизточна Турция и Северна Сирия. До момента (около 7:00 часа на 8 февруари) двете страни са открили над 8000 починали и над 31 000 ранени. Хората в потърпевшите региони се нуждаят незабавно от помощ за оцеляването си. Лошите метеорологични условия затрудняват избавителните интервенции и утежняват още повече ситуацията на хората, чиито жилища са опустошение. Някои региони са без гориво и електричество. Десетки хиляди хора са ранени и останали без дом, показват от Община Ловеч.

Необходими по последни данни са: консервирани храни, варива (боб, леща, макарони и др.), дълготрайни пакетирани сухи храни, памперси, бебешки пюрета и храни, нови бебешки и детски облекла, средства за персонална хигиена (дамски и мъжки), походни кревати, нови одеяла, якета, шапки, ръкавици.

Даренията се одобряват в Клуб на инвалида, на адрес: ул. " Стефан Караджа " № 25, гр. Ловеч, всеки работен ден, от 8:00 до 18:00 часа, до 13 февруари.

Марин Хитров и Минко Банчев с кучето Берго от троянския отряд към Планинската избавителна работа (ПСС) са измежду българските планински спасители, отпътували за Турция да оказват помощ за издирването на оживели от земетресенията, напомнят от Българска телеграфна агенция.

Врачани към този момент също подаряват за потърпевшите от земетресенията

В Българския червен кръст (БЧК) - Враца има към този момент дарени парични и материални средства за потърпевшите при мощните трусове в Турция и Сирия, каза пред Българска телеграфна агенция шефът на локалната институция Гергана Михалчева.

По думите ѝ има голяма съпричастност. Запитвания къде и какво може да се подари има от цялата област. Според Гергана Михалчева жителите на региона са склонни да подаряват пари, а БЧК Враца поема ангажимент всяка дарена сума на място да бъде преведена по националната фондо-набирателна сметка за потърпевшите. " Така самият развой на подаяние се улеснява за хората, икономисват се и такси ", сподели Михалчева.

На този стадий се събират нови топли облекла и обувки, спално долни дрехи, завивки и хигиенични материали. Директорът на БЧК Враца обърна особено внимание на това, че се одобряват единствено нови движимости. " Трябва да пазим и достолепието на потърпевшите хора ", изясни тя.

От през днешния ден стартират работа и пунктовете за дарения в 10-те общини на област Враца. " Срокове за даренията не са сложени, защото към момента сме в първата фаза на бедствието и не знаем действителния размер на вредите. Предстои да се прави оценка на вреди и на потребности надлежно ", изясни шефът на БЧК Враца, представена от Българска телеграфна агенция.

От институцията се обръщат с молба за съпричастност и към българските фирми-производители, като ги приканват да поддържат акцията, както с изброените нагоре продукти от първа нужда, по този начин и съгласно опциите си със фамилни палатки, отоплителни уреди за палатки, фенери и акумулатори.

Десет пожарникари от Варна и 14 души от доброволното формирование са в подготвеност да заминат за Турция

Десет пожарникари от Варна са в подготвеност да заминат за Турция, с цел да оказват помощ на потърпевшите от земетресението, заяви през днешния ден основен контрольор Стоян Стоянов от Регионалната дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " (РДПБЗН) в крайморския град. Той посочи, че те ще разполагат с персонални защитни средства, само че към този момент не са снабдени с термокамера.

Всяко семейство е редно да има някаква предварителна подготовка по какъв начин ще реагира при положение на злополучие, добави Стоянов. Според него е добре да бъдат избрани авансово местата в дома, където да се застане при земетресение. Най-сигурно е под носещите структури, посочи специалистът. По думите му фамилиите би трябвало да са постоянно в подготвеност да се изнесат от вкъщи си, като вземат единствено багаж за незабавни случаи - документи, медикаменти, топли облекла.

Много е значимо при положение на произшествие, освен при земетресение, когато се напуща къщата, да се изключи електричеството, добави Стоянов. Според него най-важно обаче е да се резервира успокоение, а не хората паникьосано да хукнат на открито. Ако желаят да бягат, би трябвало да го създадат за секунди, тъй като след първия трус, има вторични, като никога не употребяват асансьори, сподели още специалистът. Той напомни още, че когато излязат на открито, хората би трябвало да стоят на разстояние от постройките и от електропроводите.

Плановете за деяние при бедствия и повреди се актуализират постоянно и на национално, и на районно равнище, сподели още Стоянов, представен от Българска телеграфна агенция.

Междувременно стана ясно, че 14 души от доброволното формирование на Община Варна също са в подготвеност да заминат за Турция, където да се причислят към избавителните екипи, заяви през днешния ден кметът на крайморския град Иван Портних.

По думите му Общината е в непрекъсната връзка с Главна дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " и при потребност доброволците ще тръгнат за Турция.

По данни на локалната конструкция на Българския Червен кръст, в събота от Варна ще потегли първият превоз с помощ за потърпевшите в югоизточната ни съседка, сподели още кметът. Той изясни, че от неправителствената организация са декларирали като нужда за Турция топли връхни облекла и одеяла, прибавя Българска телеграфна агенция.

Община Варна ще отвори пункт в Спортна зала, където всеки, който желае да помогне да може да занесе облекла и/или одеяла. Пунктът ще работи всеки ден, в това число събота и неделя, до 21:00 часа.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР