Освен проблеми със заспиването мнозинството от хора се сблъсква и

...
Освен проблеми със заспиването мнозинството от хора се сблъсква и
Коментари Харесай

Защо странните сънища ни тресат по пълнолуние

Освен проблеми със заспиването болшинството от хора се сблъсква и с различен проблем по време на пълнолунието – странните сънища.

Пълнолунието е онази лунна фаза, при която полукълбото на Луната, обърнато към Земята, е съвсем напълно обляно от слънчева светлина и наподобява кръгло. То се следи всеки месец, заради което измененията през този интервал са много очевидни и осезаеми.

Шведски учени организираха изследване през предходната година, целящо да откри с кои закономерности са свързани сънищата ни. Установено е, че дните от седмицата и сезоните по никакъв метод не въздействат на наличието на това, което сънуваме. Но в дните и по време на пълнолуние те се трансформират и стават, меко казано, странни.

Промяната се дължи на обстоятелството, че по време на пълнолуние се трансформира производството на хормона на съня мелатонин. Освен това е открито, че тогава ни лишава повече време да заспим – до 20-тина минути повече. И още – спим по-тихо през интервала.

Учените считат, че сходна смяна е вследствие на еволюцията. Човешкият тип се е настроил по отношение на лунните ритми. В предишното лекият сън по време на пълнолуние бил наложителен, в случай че желаете да останете живи.

 Пълнолуние

Най-големите хищници излизат на лов по пълнолуние, с цел да се възползват от лунната светлина. Това важи с цялостна мощ и за индивида, който в предишното също ловувал по пълнолуние. Предполага се, че към момента не сме се отучили да стоим будни в светлите нощи.

Относно сънищата при проучването е открита строга причинност. Когато човек слуша разнообразни звуци, до момента в който спи, той ги възпроизвежда посредством съня си. Направен е опит, при който, в случай че апаратът засече, че индивидът сънува нещо 40 минути преди алармата, стартира да възпроизвежда разнообразни звуци.

Когато алармата се задейства, хората трябвало да запишат какво са сънували. Станало ясно, че на тези, които слушали птичи песни или шумоленето на тревата, им се присънвала зеленина и цветя.

Шумът от чайки предизвикал сънища за море и плаж. А този от автомобилни клаксони водел до разтревожен сън. Тези открития могат да оказват помощ на страдащите от избрани психически проблеми, както и на тези с проблематичен сън.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР