Освен договорените 2 танкера със синьо гориво от САЩ на

...
Освен договорените 2 танкера със синьо гориво от САЩ на
Коментари Харесай

Лена Бориславова: В ход са преговори за средносрочна и дългосрочна доставка на газ

Освен контрактуваните 2 танкера със синьо гориво от Съединени американски щати на по-ниски цени от тези на „ Газпром ", в ход са договаряния за средносрочна и дълготрайна доставка на газ, които евентуално ще са на цени 3-4 пъти по-ниски от последно контрактуваните с „ Газпром ". Това сподели началникът на политическия кабинет на министър-председателя Кирил Петков Лена Бориславова в предаването „ Денят стартира с Георги Любенов " по Българска национална телевизия.

Допълнително се обследват разновидности за доставка на синьо гориво от Туркменистан и Египет. България се нуждае от 12 до 20 танкера газ на година, уточни тя.

По думите й визитата на министър-председателя в Съединени американски щати е посочило, че българската страна може сполучливо да договаря природен газ по-ниски цени и е затвърдила мястото си на интернационалната сцена като страна, която отстоява личните си ползи, преговаряйки с разнообразни сътрудници.

Бориславова уточни, че министър председателят Кирил Петков е договорил приемането на цялостните количества азерски газ даже при положение, че връзката с Гърция не бъде построена в период. Това опровергава изказванията на предходните ръководещи и на предходното управление на „ Булгаргаз ", че е невероятно да получим цялостните количества без интерконектора, добави тя.

„ Азерският газ по този контракт, от който доста услужливо предходното държавно управление са се отказали, е на стойност 25-26 евро, до момента в който сега цената в Европа е към 90 евро. Така че може да видите за каква разлика става въпрос посредством подписването на анексите, посредством които са се отказвали от доставки на азерски газ ", съобщи Бориславова.

Тя посочи, че новите дълготрайни контракти за доставка на газ ще бъдат подписани непосредствено от „ Булгаргаз " без медиатори, и то на цена, по-ниска от тази на „ Газпром ".

„ Лъжа или непознаване на обстоятелствата са изказванията на Борисов, че откъдето и да вземем газ ще е с 30% по-скъп от този на „ Газпром ". „ Булгаргаз " подписва непосредствено всички контракти за доставки. Дългосрочните контракти ще бъдат директно с фирмите без медиатори. Цената ще бъде по-ниска от тази на „ Газпром ". А когато стартираме да получаваме първите количества азерски газ от юли, тя ще е с 4 пъти по-ниска от междинната в Европа ", разясни Бориславова.

Във връзка с преноса на съветски газ към Сърбия и Унгария, Бориславова съобщи, че България е правилна страна и ще извършва уговорките по интернационалните си контракти. Транзитът ще продължи, в случай че не настъпи форсмажорна обстановка.

На този стадий няма стопански или правни съображения за национализация на стратегически обекти като рафинерията в Бургас, счита Бориславова. „ В момента, в който националната сигурност е нарушена, или имаме някакво несъблюдение от страна на съответните субекти, тогава може да се мисли по въпроса. Но превантивно да тръгнем да национализираме стратегически обекти без да има потребност от това, не мисля, че е нужното деяние, което изискуем на обществото ", разяснява началникът на кабинета на премиера.

Лена Бориславова съобщи, че няма външен напън върху България по проблема със Северна Македония. По думите й у нас се организира опит за вътрешнополитическа дестабилизация по тематиката за югозападната ни съседка.

Тя беше безапелационна, че кабинетът води единна политика по отношение на Северна Македония. Бориславова отдаде изявленията на външния министър Теодора Генчовска за разлики сред Министерство на външните работи и външнополитическия екип на премиера като „ неточност на езика ". „ Външната политика на България се води от Министерство на външните работи, т.е. от Теодора Генчовска. Винаги тя персонално или нейни заместници съпровождат премиера и тя персонално удостовери, че с премиера водят една и съща външна политика. Останалото го приписвам на неточност на езика. България поддържа единна външна политика по отношение на Република Северна Македония ", съобщи Бориславова.

Конференцията в Скопие с присъединяване на българска делегация, водена от премиера Кирил Петков, се отсрочва, защото липсва контрактуван документ, който да покаже прогрес по договарянията сред двете страни.

„ Това, което българското държавно управление и персонално министър председателят биха желали да видят, е някакво доказателство, че РСМ има съществено отношение към езика на омразата и дискриминирането на българското етническо население. Затова това са идващите стъпки, които чакаме, след което ще може да продължим работата ", съобщи Бориславова и добави, че в това време външните министерства на двете страни не престават интензивно диалозите.

Имотите на съветските жители у нас, които попадат в лист със наказания на Европейски Съюз, ще бъдат иззети по нов закон, който сега се приготвя от Министерство на правораздаването. Законопроектът ще конкретизира процедурата и виновния орган за това.

Антиинфлационният пакет на държавното управление, който следва да бъде показан, ще бъде усетен от всички хора у нас, сподели Лена Бориславова. Процедурата по отпадане на акциза за тока и газа към този момент е в ход. Очаква се тя да отнеме повече от месец. Задействана е и процедурата по повдигане на прага на регистрация по Данък добавена стойност на дребни и междинни предприятия на 100 000 лева С актуализацията на бюджета ще се увеличи и обществения предел, с цел да бъдат подкрепени най-уязвимите групи.

Внесен е и законопроект, който да разреши актуализация на цените на предоставените публични поръчки, в случаите, в които, заради инфлацията, цените на пазара не подхождат на икономическия смисъл за завършването на стартирани планове.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР