Осуетеният заговор в Германия изтъква проблемa с крайната десница, пише

...
Осуетеният заговор в Германия изтъква проблемa с крайната десница, пише
Коментари Харесай

Файненшъл таймс: Осуетеният заговор в Германия изтъква проблемa с крайната десница


" Осуетеният скрит план в Германия акцентира проблемa с крайната десница ", написа в. " Файненшъл таймс ".

" След Първата международна война крайнодесните опити за преврати не са непознати на младата немска народна власт. Ваймарската република е разтърсена от Каповския пуч през 1920 година, а през 1923 година – от Бирения протест на Адолф Хитлер. Но всичко това беше част от далечното минало, до момента в който през вчерашния ден държавните служби в Германия не разкриха, че са осуетили, както наподобява, най-голямата интрига на радикалната десница в 73-годишната история на Федералната република ", разяснява изданието.

" Със сигурност доста от заговорниците очевидно са били дилетанти, ексцентрици и носталгици, а не опитни професионални революционери. След възможния прелом те  възнамерявали да слагат за държавен глава принц Хайнрих Тринайсети Ройс – 71-годишен потомък на благороден жанр. За утешение на множеството германци и задграничните съдружници на Берлин опасността не е била толкоз сериозна, колкото броженията от 20-те години на предишния век ", написа вестникът.

Според следователите участниците в заговора може би са възнамерявали да подхващат въоръжено нахлуване против Народното събрание в Берлин, само че всички сходни проекти са били унищожени в зародиш, доста преди Германия да се изправи пред офанзива против законодателния ѝ орган, сходна на щурмуването на Капитолия в Съединени американски щати през януари 2021 година

" Осуетеният опит за прелом не съставлява опасност за демокрацията, само че би било рисково да се изпадне в лекомислие и не не се демонстрира зоркост във връзка с възможни бъдещи заприказва. Разкриването на опита за прелом въпреки всичко укрепва позицията, изразена през 2020 година от тогавашния немски вътрешен министър Хорст Зеехофер, че крайнодесният екстремизъм е най-голямата опасност за Германия сега ", отбелязва изданието.

" Съществуват съмнения, че задържаният за заговора принц Хайнрих има бизнес връзки с Англия ", написа в. " Дейли телеграф ".

" Хайнрих, който е потомък на династията Ройс, управлявала елементи от Германия епохи наред до разпадането на Германската империя след Първата международна война, е един от над двайсетимата задържани обвинени за заговора. Твърди се, че той е бил решен да смъкна немското държавно управление и да откри нов режим, въпреки че членове на рода Ройс го разказват като " комплициран остарял човек " и последовател на тайните теории ", отбелязва изданието.

" Принцът е инженер по обучение и имал компания за недвижими парцели. Според немски медии той имал компания с английски връзки, която може да е била употребена за набиране на средства за заговора. Над 3000 служители на реда направиха обиски в десетки парцели при една от най-големите сходни акции в актуалната история на Германия ", напомня вестникът.

" Органите на реда нанесоха най-големия удар до момента против придвижването " Граждани на райха ", написа в. " Велт ".

Федералната прокуратура проверява 25 обвинени за основаване или поддръжка на терористична организация. Сега би трябвало да се прегледа и въпросът по какъв начин известни десни екстремисти и членове на " Гражданите на райха " могат да бъдат поредно отстранявани от държавна работа, за което приканват политици в Германия ", отбелязва изданието.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР