Остро слово с политически привкус на пловдивският митрополит Николай в

...
Остро слово с политически привкус на пловдивският митрополит Николай в
Коментари Харесай

Митрополит Николай с критика към завършилите в чужбина - Някой освен със знания се връщат с омраза

Остро слово с политически привкус на пловдивският митрополит Николай в края на литургията си за Деня на Съединението. Дядо Николай съобщи, че има възприятието, че се връщаме към Испанската инквизиция, когато на клада са изгаряли тези, които мислят друго.

„ Обществото ни изпадна в ненавист, безпаметност, яд, нарцисизъм. Това не е обикновено. За 9 години обстановката претърпя известно развиване – омразата добива съответни черти: младите са против старите, хората от центъра са против живеещите в периферията, работещите във сферите с високи технологии се отнасят с пренебрежение към останалите служащи. Да не приказваме за ненавист на политическа основа – там е нервност “, разяснява митрополитът.

„ От началото на прехода българите изпращат децата си на Запад. Сега те стартират да се връщат и някои от тях с изключение на знанията носят и пренебрежение към родината си и подготвеност за налагане на своите разбиране с принуждение. Държат се като религиозни фанатици. Тази ненавист би трябвало да спрем незабавно “, прикани митрополитът по време на литургията за 6 септември.

„ Сега те се връщат и се оказва, че с изключение на познания, които чакаме да приложат, някои от тях са попили и пренебрежение към родното, пренебрежение към родителите, краен индивидуализъм, материализъм, нарцисизъм и на всичкото от горната страна - подготвеност да постанова наученото принудително, с методите на инквизицията ”, съобщи владиката. Точно след тези думи кандидат-депутатите на „ Продължаваме промяната ” напуснаха църквата „ Света Богородица ” и в храма остана единствено Никола Минчев, отбелязва. На службата участваха политици и от останалите партии.

„ Ако преди омразата беше насаждана и нагнетявана по-скоро по принцип, от 2 години насам тя към този момент добива персонифицирани черти. Сега съответни групи хора биват призовавани да ненавиждат други съответни групи хора ”, сподели още Николай. 

След края на литургията присъстващите в храма уважиха паметта на генерал-губернатора на Източна Румелия Гаврил Кръстевич, подкрепил Съединението преди 137 години.

„ Гаврил Кръстевич е приключил право в Париж, което потвърждава, че западното обучение не е наложително неприятно нещо. Разликата сред него и някои днешни ученици на западните университети е, че той е бил ваксиниран против един от най-основните уроци на западното обучение, а точно - че всичко може да е обект на договорка, че всичко се продава. Като православен човек той е знаел, че има неща, които не се продават ”, сподели митрополит Николай.

Честванията в Пловдив продължиха с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Захари Стоянов и на паметната плоча на майор Райчо Николов.

 

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР