Остро изказване на турския президент Реджеп Тайип Ердоган по адрес

...
Остро изказване на турския президент Реджеп Тайип Ердоган по адрес
Коментари Харесай

Очертава ли се нова ескалация на напрежението между Анкара и Атина?

Остро изявление на турския президент Реджеп Тайип Ердоган по адрес на гръцкия министър председател Кириакос Мицотакис, направено след съвещание на държавното управление в понеделник, открои нови искри на напрежение в връзките сред двете съседки и съюзнички от НАТО – Турция и Гърция.

Ердоган упрекна Мицотакис в антитурска агитация и се закани да не беседва повече с него поради тирада на гръцкия министър председател пред американския Конгрес на 17 май, в която той е призовал Съединени американски щати да не доставят изтребители Ф-16 на Турция.

" През тази година планирахме да проведем взаимно съвещание на турско-гръцкия Съвет за стратегическо съдействие. То обаче няма да се състои. Защото човек на име Кириакос Мицотакис повече не съществува за мен. Няма повече да се срещам с него. Ще продължим да споделяме единствено с честни политици, с виновни персони, които държат на думите и на дейностите си ", съобщи турският президент, представен от турските медии. Той уточни, че при срещата си с Мицотакис по-рано тази година двамата са се договорили да не намесват трети страни в двустранните връзки и упрекна гръцкия министър председател в неспазване на това заричане.

Същевременно той изрази вяра, че Съединени американски щати няма да се вслушат в апела на Мицотакис при взимане на решение за продажбата на Ф-16 на Турция.

Турция води договаряния със Съединени американски щати за покупката на 40 изтребителя Ф-16 и близо 80 комплекта за рационализация на наличните ѝ бойни самолети Ф-16. Анкара желае това като възможна отплата за парите, които е платила за придобиване на самолети Ф-35, преди да бъде изключена от Съединени американски щати от програмата за изтребителите от ново потомство поради покупката на системите С-400 от Русия.

„ Сега в Гърция има близо 10 военни бази и с тези бази в действителност Гърция кого заплашва? И за какво се основават тези бази в Гърция? ", сподели още Ердоган.

Реторичните въпроси бяха отправени на фона на утвърждението от гръцкия парламент по-рано този месец на протокол за удължение с пет години на отбранителното съглашение сред Съединени американски щати и Гърция, предусещащ разширението и задълбочаването на военното наличие на Съединени американски щати в четири военни съоръжения – във Волос, в Литохоро, префектура Пиерия, в Александруполис и във военноморската база Суда на остров Крит.

Турският президент упрекна също Атина в поддръжка за ФЕТО /организацията, упреквана от Анкара за опита за прелом от 2016 г./ и съобщи, че Гърция се е трансформирала в трасе за прекосяване на членове на ФЕТО към Европа.
Наред с това Ердоган повтори, че Турция е направила неточност, приемайки още веднъж Гърция във военното крило на НАТО през 1980 година

Острите думи на Ердоган прозвучаха близо два месеца и половина измежду срещата му с Мицотакис в Истанбул на 13 март, състояла се на фона на провокации за сигурността поради войната в Украйна, на която двамата взеха решение да подобрят връзката на всички равнища, да проведат пето съвещание на Съвета за съдействие на високо ниво в Гърция през есента и да сложат акцент върху позитивния дневен ред в двустранните връзки, усложнени от голям брой разногласия. Анкара и Атина имат съществени различия по редица въпроси, в това число за континенталния шелф в Средиземно море, за въздушното пространство, за енергийните запаси, за Кипър, за статута на някои острови в Егейско море и други През лятото на 2020 година двете съюзнички от НАТО бяха на ръба на боен спор поради противоречиви зони в Източното Средиземноморие. Проучвателните диалози сред двете страни за намиране на допирни точки за възможни бъдещи договаряния за споразумяване на противоречивите въпроси бяха възобновени от началото на 2021 година след петгодишно спиране, само че без да отбележат прогрес. Срещата сред Ердоган и Мицотакис, минала в сърдечна атмосфера, също не докара до превъзмогване на различията, само че сътвори упования за предприемане на стъпки за отваряне на нова страница в двустранните връзки. В известие на турското президентство след диалозите през март бе изтъкнато, че „ Турция и Гърция имат специфична отговорност в изменящата се архитектура на европейската сигурност след офанзивата на Русия против Украйна “, и бе декларирано, че срещата се е фокусирала „ върху взаимните и районните изгоди от усилването на съдействието сред двете страни “.

Положителната атмосфера в двустранните връзки обаче бе помрачена от края на април насам след многократни обвинявания на Гърция по адрес на Анкара за нарушение на въздушното ѝ пространство в региона на Егейско море, които турската страна отхвърля като „ безпочвени “, отговаряйки с контраобвинения. В края на април гръцкото министерство на външните работи връчи две ноти на турския дипломат в Атина поради полети на турски изтребители в Егейско море, потвърждавайки, че те са противозаконна и „ неприемлива провокация “. Гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис прикани Турция да спре с нарушаванията на гръцкото въздушно пространство, държание, което съгласно него подкопава единството на НАТО в сложен интервал след съветската инвазия в Украйна. Турското външно министерство отхвърля обвиняванията, заявявайки, че изказванията на Атина за нарушаване на въздушното ѝ пространство от турски изтребители не дават отговор на действителността. Според Анкара Гърция предизвика напрежение в района, а дейностите на турските военновъздушни сили са в отговор на „ провокации “ от страна на Гърция.

Вестник „ Катимерини “ заяви в края на април, че Гърция е замразила проектите за нов кръг диалози на равнище министерства на защитата с Турция от разговора за създаване на доверие сред двете съседки след серията полети на турски самолети в източната част на Егейско море.

Гръцките публични представители подлагаха на критика изявлението на Ердоган от понеделник, само че обявиха, че гръцката страна няма да се впусне в сходна борба.

" Ние няма да влезем в такава борба с сходни изказвания ", съобщи гръцкият държавен представител Янис Иконому.

„ Няма да паднем в клопката на изостряне на напрежението “, е отбелязал гръцкият външен министър Никос Дендиас, представен от гръцките медии.

Същевременно организация АНА-МПА уточни, че по време на полемиката в Давос в сряда с президента на Световния стопански конгрес Борхе Бренде министър председателят Мицотакис е изпратил мощно обръщение след последните изказвания на турския президент Ердоган. Мицотакис е декларирал в отговор на въпрос по отношение на реакцията на Ердоган и връзките с Турция: „...ние сме съседи [с Турция], постоянно би трябвало да приказваме и постоянно желаеме да поддържаме каналите за връзка отворени. Ние в никакъв случай няма да сме тези, които не приказват със съседите си. От друга страна, в случай че президентът Ердоган мисли, че няма да пазя суверенитета и суверенните права на Гърция и няма да обясня пред интернационалната общност, че Турция се държи като ревизионистка мощ, тогава той бърка ". Мицотакис е изтъкнал, че месец след срещата му с Ердоган са последвали невиждани на брой прелитания на турски военни самолети над гръцки острови. Подчертавайки, че това държание е „ изцяло недопустимо “, гръцкият министър председател е декларирал, че „ ще повдига този въпрос постоянно, когато може, до момента в който Турция не промени държанието си “.

Според информации в гръцки медии се чака тематиката с " провокациите " от страна на Турция да бъде сложена от премиера Кириакос Мицотакис на срещата на върха на Европейски Съюз в Брюксел на 30 и 31 май.

Същевременно Гърция чака ескалация на напрежението с Турция, съгласно мнения в гръцки медии. Проблемът е освен в острата изразителност от страна на Ердоган, само че и в непрекъснатите нарушавания на въздушното пространство от страна на турски изтребители, задействане на мигрантския поток към Гърция, както и в изпращане на изследователски транспортен съд в Егейско море, означи в. " Етнос ". Всичко това демонстрира, че Ердоган е решен да опъне още повече „ въжето на напрежението “ сред двете страни, разяснява вестникът.

В същото време каналите за връзка сред Атина и Анкара са прекратени, добавя „ Етнос “. Според Атина Турция е желала да увеличи ролята си на интернационалната сцена на фона на войната в Украйна, само че след визитата на Мицотакис в Съединени американски щати упованията ѝ не са били доказани, което е довело до изнервяне на обстановката. „ Етнос “ показва, че не могат да се създадат прогнози по какъв начин ще се развият връзките поради обстоятелството, че през идната година в Турция предстоят избори.

Същевременно Държавният департамент на Съединени американски щати е призовал Гърция и Турция да решат разногласията си по дипломатически метод, заяви организация АНА-МПА.

Предстои да забележим дали връзките сред Турция и Гърция ще навлязат в нова серпантина на напрежение и борба или двете съюзнички от НАТО ще възстановят позитивния разговор на фона на общите провокации в региона на сигурността.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР