Острият глад за кадри години наред описваше IT индустрията в

...
Острият глад за кадри години наред описваше IT индустрията в
Коментари Харесай

Кои са най-големите IT работодатели в България?

Острият апетит за фрагменти години наред описваше IT промишлеността в България, само че охлаждането на стопанската система докара до спад в обявите за работа. Това обаче не значи безусловно, че бизнесът свива екипите си, а единствено, че поставя на пауза разширението им.

Освен обявите за работа има и различен основен индикатор, който подсказва по какъв начин се развиват софтуерните компании, а точно, какъв брой чиновници имат в IT отделите си и дали техният брой се е запазил, намалял или нараснал през последната спешна година “, означават от Dev.bg, профилираната платформа за разгласи в софтуерната промишленост. 

От там за поредна година картографират промишлеността по този индикатор, като класират 100-те най-големи IT компании в страната. Подредбата стъпва на подадени от самите компании данни за броя на чиновниците им в профилираните отдели. Класацията не взима поради индикатори като обороти или сбор заети.

В 5 от 100-те компании IT екипите надвишават 1000 души, като най-ярко се откроява компанията заемаща първото място – DXC Technology. За нея, по данните на dev.bg, работят 3439 експерти в областта на осведомителните технологии.

Впечатление прави разреждането на редиците не VMware, чийто IT отдел по отношение на година по-рано е със 100 души по-малък. Това не е изненада поради течащите съкращения там след придобиването ѝ от Broadcom, огромна част от които обаче са в други отдели. Години наред преди този момент българският офис нападателно наемаше чиновници и се разрастваше бурно, за дас е трансформира в един от значимите за интернационалната компания. 


economic.bgС какво се занимават тези компании?
Най-голямата част от фирмите (67%) създават софтуерни артикули, 36% оферират IT консултиране, 31% попадат в категорията „ Услуги “, а 29% внедряват софтуерни системи.

Причината процентите да надвишават 100% е, че някои от компаниите се занимават с повече от една активност.

От позиция на централния си офис 64% от работодателите в класацията са задгранични, а останалите 36% са български. Почти всички (94%) имат офиси в София, следвани от – Пловдив (31%), Варна (23%), Бургас (13%) и Русе (8%), които също са измежду водещите градове за IT промишлеността.
Облачни прогнози
Браншът влезе в 2023 година с мощна засилка, която получи през предходните години на фона на задвижената към Коронавирус пандемията всеобща цифровизация. През второто полугодие обаче резултатът от настъпилата икономическа рецесия застигна и локалните екипи в България. А две от водещите браншови организации – БАСКОМ на софтуерните компании и AIBEST на тези за изнесени услуги – алармираха, че забавянето на растежите ще продължи и през 2024 година
В рецесия ли е IT секторът в България?
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР