Оставките си до обед в понеделник подадоха областните управители на

...
Оставките си до обед в понеделник подадоха областните управители на
Коментари Харесай

Вълна от оставки на областни управители, от кабинета Денков обявиха акцията за безпрецедентна

Оставките си до обед в понеделник подадоха регионалните шефове на Софийска област, Пловдив, Пазарджик, Хасково, Ямбол, Варна, Видин, Монтана и Смолян. Последваха ги сътрудниците им от Габрово, Добрич, Велико Търново, Плевен, Търговище, Русе и Разград.

" В Министерския съвет постъпват заявки за овакантяване на регионални шефове и заместител регионални шефове от цялата страна. Акцията е невиждана и слага на тестване осъществяването на законовите отговорности на изпълнителната власт ", оповестиха от пресслужбата на Министерски съвет в понеделник. От институцията припомнят, че регионалните шефове би трябвало да извършват функционалностите си, до момента в който Министерски съвет разиска настояванията им за овакантяване на постовете. А те ще бъдат обсъждани поетапно.

Слред първите, подали оставка, беше регионалният шеф на Пловдив Ангел Стоев .

" Когато през предходната година бях поканен от служебното държавно управление да поема поста, одобрих, с цел да оказа помощ на Майка България да премине сполучливо през сложен интервал на политическа рецесия. С назначението на постоянно държавно управление смятам своя дълг към родината за изпълнен. За да дам опция да бъде назначен човек, който има нужните умения и е подготвен да следва политиката на партиите, които са ви назначили, декларирам желанието си, в сходство с член 29, алинея 3 от Закон за администрацията, да бъда освободен от заеманата служба допустимо най-бързо ", написа той в претекстовете си до Министерски съвет.

Областният шеф на Софийска област Радослав Стойчев подаде заявление за освобождение, оповестиха от управата.

Стойчев изясни, че е извършил уговорките си към служебното държавно управление с министър председател Гълъб Донев, участвайки в организацията на изборите за народни представители на 2 април 2023г., които на територията на най-голямата област в България са минали без произшествия. От 6 юни има ново определено съдружно държавно управление и политическата отговорност се носи единствено от това държавно управление и назначените от него хора, се споделя още в претекстовете на Стойчев.

Областният шеф на Пазарджик Трендафил Величков също подава оставка. Това разгласи той на страницата си във фейсбук.

" Моля на първото за тази седмица съвещание на Министерския съвет да внесете и приемете оставката ми като регионален шеф на област с административен център град Пазарджик. Мотивите ми са подбудени от разбиранията ми за политика и политически развой.

За повече от двадесет години социална и политическа активност знам, че политика се прави с чиста идеология, морал, идея и екип ", написа в писмо до премиера Денков губернаторът на Пазарджик, осведоми Българска телеграфна агенция.

" Не смятам, че политическите ми разбирания, идеологията, идеите в които имам вяра и за които работя, както и моралът ми, имат нещо общо с Вашите и тези на политическите партии, които представлявате! Нещо повече - диаметрално противоположни са.

Считам, че е невероятно да продължа да извършвам отговорностите си по закон, като член и началник на политически кабинет, провеждащ държавната политика в региона, в осъществяване на сложени стратегически цели и цели от програмата на управлявания от Вас Министерски съвет. Редно е да натоварите с тази задача човек, непосредствен до Вашата идеология и споделящ Вашите възгледи. ", споделя още Величков.

Областният шеф в оставка употребява случая да изрази благодарността си към Президента на Република България, Гълъб Донев и ръководения от него екип на Министерски съвет, както и за доверието. Той благодари и на кметовете на общини, общинските съветници, чиновниците в държавната и общински администрации, доброволците и жителите на област Пазарджик. Величков споделя, че остава с почитание, надява се молбата му да бъде почетена неотложно и пожелава " да опазите Родината мирна, демократична и горда ", декларира още Трендафил Величков.

Областният шеф на област Хасково Красимир Ангелов също подаде заявление до Министерския съвет за освобождение от поста, оповестиха от пресцентъра на държавната администрация. Ангелов смята това за честен акт, защото не е назначен от сегашния кабинет. Той е благодарил на всички чиновници на регионална администрация-Хасково за взаимната активност и почналите начинания за възстановяване работата на администрацията и улеснение обслужването на жителите.

" Надявам се, че на поста регионален шеф на област Хасково ще бъде назначен човек, който не се управлява от тесни политически ползи, а ще бъде воден от спазването на законите и равнопоставеността на частните и публични субекти ", сподели Ангелов, представен от пресцентъра.

Той бе назначен на длъжността на пети април тази година. Ангелов е магистър от Университета по национално и международно стопанство, има опит в региона на строителния контрол и ръководството на планове. Председател на на Балканско-индийската бизнес асоциация.

Областният шеф на Монтана Валери Димитров и заместник-областният шеф Кирил Делев са подали дружно своите оставки пред държавното управление, осведоми Българска телеграфна агенция.

Своето решение те са показали и пред състава на регионалната администрация в 9:30 часа през днешния ден, оповестиха от регионалната администрация.

Валери Димитров съобщи, че аргументите да подаде оставка са персонални. " Чест и почитания за всички, никой не ме е обидил или задължил да напусна, аргументите за решението ми са напълно персонални ", разгласи Димитров. По персонални аргументи напуща и зам.областният шеф Кирил Делев.

Валери Димитров е регионален шеф на Монтана за повторно. Той беше на поста при последното и предходното служебно държавно управление.

Колегите си последва и регионалният шеф на Ямбол Георги Чалъков, който подава оставката си също в писмо до министър-председателя Николай Денков, оповестиха от Областната администрация. В претекстовете си Георги Чалъков акцентира, че не споделя задачите и претекстовете, с които е образувано новото постоянно държавно управление.

" Не мисля, че вашето ръководство ще бъде положително за България, в противен случай - нищо хубаво не ни чака с ръководещи, заченали ръководство на основата на лъжата, лъжата с която излъгаха своите гласоподаватели, изтъквайки неразбираеми претекстове, обслужващи непознати ползи нямащи нищо общо с добруването на България ", написа в писмото си Чалъков.

Областната шефка на Габрово Кристина Сидорова изясни претекста си за молбата да бъде освободена с обстоятелството, че е изпълнила уговорките си към служебното държавно управление с министър председател Гълъб Донев. " Ролята на регионалния шеф е да привежда на районно равнище държавната политика. Моите възгледи за политика и правилата ми не ми разрешават да продължа да заемам поста с актуалното държавно управление ", сподели за Българска телеграфна агенция Сидорова.

Областният шеф на Добрич Здравко Здравков пък се стимулира: " Бях назначен от служебния кабинет с министър председател Гълъб Донев и изпълних уговорките, които имах като регионален шеф в мандата на служебния кабинет. Разбиранията ми за политики и развиване на страната и респективно на област Добрич не съответстват с актуалното ръководство и смятам, че по този начин е най-честно и за двете страни в развой - за мен и сегашния Министерски съвет ".

Областният шеф на Варна Марио Смърков също напуща поста.

Варненският губернатор Марио Смърков пък разгласи пред медиите в морския град, че подава оставка поради декларирания митинг от " Продължаваме промяната " през днешния ден от 17,30 часа пред постройката на Областната администрация. " Аз одобрявам това като акт на съмнение от политическа партия, която взе участие в ръководството на страната, заради което депозирам оставка ", съобщи Смърков, предава Българска телеграфна агенция.

Той уточни, че се изрича поради провокираните в обществените мрежи обществени мнения за заповедта му, с която анулира тази на някогашния регионален шеф Благомир Коцев, с която бе неразрешено придвижването на коли по крайбрежната алея във Варна.

" За крайбрежната алея, която в действителност е улица, има мнения на Дирекцията за строителен надзор и на районното министерство ", сподели още Смърков. Той изрази страдание, че към момента няма реакция от страна на Община Варна. " Морската градина не може да бъде въвличана в политически ползи. Настоящото правно състояние - затворена алея за придвижване на коли, се резервира до съществуване на нова регулация ", уточни Смърков. И посочи, че не е значимо кой ще сътвори регулацията, а това да я има.

Смърков напомни, че по негова заповед бе направена инспекция на всички държавни парцели и хидротехнически уреди, която сподели серия нарушавания. По думите му в администрацията са назначавани хора на 4-часов работен ден, които в това време са работели и в интерес на частна компания. Освен това правното обслужване на управата е обезпечавано от външен снабдител, а в нея има работещи 7 души с юридическо обучение.

" Във връзка с образуването на ново държавно управление и провежданата от него държавна политика, смятам за оправдано да бъда освободен от длъжността регионален шеф на област Търговище ", се споделя в претекстовете на регионалния шеф на Търговище Станимир Парашкевов . Тръгват си още сътрудниците му отпред на регионалните администрации в Плевен и Велико Търново. 

Областният шеф на Русе Анатоли Станев, също се подреди измежду напускащите. Той беше от квотата на " ИТН " и остана на поста, както по време на постоянното държавно управление на Кирил Петков, по този начин и в идващите два служебни кабинета.

" Все по-често ставаме очевидци на предадени полезности, от нас зависи в какви времена желаеме да живеем. Нека дадем образец и да не се трансформираме в политически марионетки ", разяснява Станев. По думите му доста постоянно хората се намират на кръстопът сред достолепието и интереса. " Това обаче не важи за тези, които са избрали да бъдат поредни. Жалкото е, че редица от така наречен държавници не осъзнават този факт и се трансформират в заложници на непознати хрумвания. Разменените функции и обърканата реалност не водят до нищо положително - те са просто част от следващия ден, в който не си заслужава да отстъпваш от правилата си ", сподели още регионалният шеф на Русе.

Още в първия ден на новия кабинет служебният министър председател Гълъб Донев освободи всички зам.-министри. Приемникът му Николай Денков изрази неприятната си изненада от този фокт и го назова " бойкот ", тъй като това щяло да попречи на новите министри да стартират работа. Според Донев обаче бойкот няма, а такава е естествената институционална процедура.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР