Оставката на Себастиан Курц като федерален канцлер спасява засега коалицията,

...
Оставката на Себастиан Курц като федерален канцлер спасява засега коалицията,
Коментари Харесай

Дали рокадата на австрийските канцлери ще спаси коалицията?

Оставката на Себастиан Курц като федерален канцлер избавя към този момент обединението, разясняват самостоятелните политически наблюдаващи в Австрия, представени от специфичния сътрудник на Българска телеграфна агенция в страната Цветана Делибалтова.

Най-вероятно предлагането Александър Шаленберг да го замести, ще бъде признато, очаква се при започване на седмицата новият канцлер да постави клетва пред президента на републиката. Вицеканцлерът Вернер Коглер съобщи нощес, че приема рокадата, условието на зелените е постът да бъде ангажиран от безупречна персона и желанието е задоволено.

По този метод отпада сюжетът с гласоподаване на избор на съмнение, което пък дава опция на Народното събрание да продължи работата по приемането на бюджета, което най-вероятно ще стане в сряда. Но все пак без отговор остават няколко въпроса. Не е ясно дали доверието сред съдружните сътрудници ще се резервира след събитията от последните дни. Освен това Курц остава фактор на властта в обединението, запазвайки поста началник на Австрийската национална партия /АНП/ и на парламентарната й група. Затова мнозина политически наблюдаващи съзират в този акт " крачка настрана ", а не крачка обратно.

Неясен остава и отговорът на въпроса какъв брой дълго ще продължи тази промяна, в речта си нощес Курц не сподели, че промяната в парламентарния клуб е краткотрайна, само че една от най-приближените му, министърката на селското стопанство Елизабет Кьостингер сложи този въпрос в пространството, съобщавайки в туитър, че Курц ще е началник на парламентарния клуб " до изясняване на повдигнатите обвинявания ". Тя е сигурна, че той ще " обори всички обвинявания " и скоро " ще се върне като федерален канцлер ".

По мнение на някои политически наблюдаващи Александър Шаленберг ще работи по метода, който му предложи Себастиан Курц. Остра рецензия по адрес на смяната изрази и шефката на Австрийската социалдемократическа партия Памела Ренди-Вагнер, съгласно която под управлението на Шаленберг ще продължи " системата Курц ". Тя подсети, че Шаленберг се самоопредели като уверен съмишленик на Курц, тъй че Курц ще продължи да дърпа конците в ролята си на " канцлер в сянка ". Същото е мнението и на Беате Майнл-Райзингер, ръководителка на НЕОС, както и и на Херберт Кикъл от Австрийската партия на свободата.

Какво значи това за доверието на жителите в правовата страна и в политиката? Вернер Цьогерниц от Института за парламентаризъм и въпроси на демокрацията е безапелационен, че няма аргументи да не бъде продължено следствието, което може да докара до наказателните процеси против Курц. Депутатският имунитет е годен единствено в случай че следствието е по отношение на активността му като народен представител. Разследването е за време, когато Курц е бил член на държавното управление, а не народен представител.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР