Остават броени дни до старта на новата учебна година, а

...
Остават броени дни до старта на новата учебна година, а
Коментари Харесай

Три пъти провери, един път бутона купи натисни

Остават броени дни до старта на новата образователна година, а времето, в което всички студенти, възпитаници и техните родители стартират усилена подготовка за идните образователни дни стартира. От раници, тетрадки и химикали до облекла, обувки и техника – всички значими за триумфа материали би трябвало да са налице. Днес с помощта на онлайн извършването на покупки от ден на ден възпитаници се обръщат към интернет, с цел да си закупят нужните такъми. Въпреки че този метод на набиране на артикули носи огромна доза улеснение и икономисва време, то също крие скрити клопки в себе си. Привидно неограничените благоприятни условия, другите стандарти за качество и непрекъснато възходящия риск от измами могат да го трансфорат в неприятно преживяване, изключително за тези, които занапред навлизат в света на цифровата търговия, препоръките са на Европейския потребителски център.

За да ви помогнем да извлечете максимума от онлайн извършването на покупки и да отметнете всички покупки в листата ви за пазар без проблем, ние от Европейски потребителски център България сме съставили къс справочник с съществени препоръки, които ще ви подсигуряват безпроблемен старт на новата образователна година!

Три пъти ревизира, веднъж бутона " купи " натисни

Преди да извършите каквато и да е онлайн покупка, е значимо да проучите деликатно търговеца. Потърсете мнения и оценки от предходни клиенти, с цел да прецените какви са качеството и надеждността както на продукта, по този начин и на продавача. Едно бързо търсене в интернет мрежата може да разкрие сигнали или недоволства на клиенти, свързани с продавача и да ви спести ненужно напрежение и отчаяние.

Когато купувате смарт часовник, преносим компютър или таблет е целесъобразно да ревизирате уеб страницата на производителя за насоки по какъв начин да идентифицирате оригиналността на продуктите и какви са серийните им номера. Обърнете внимание на по-задълбочени разбори и отзиви на консуматори, изключително в случай че обмисляте да закупите по-скъпи продукти.

Коя е най-хубавата договорка?

Не се задоволявайте с първата оферта, на която попадате. Сравнете цените в разнообразни уеб страници, с цел да сте сигурни, че получавате най-хубавата договорка за парите си. Имайте поради, че цени, които са доста под междинните за пазара могат да бъдат червен байрак за подправени артикули или измами. Не забравяйте, че най-евтиният вид не постоянно е най-изгодният.

Онлайн пазарът гъмжи от варианти и цените могат да варират доста сред другите продавачи и уеб страници. Съветът ни е да използвайте профилирани уеб страници за съпоставяне на цените или разширения на браузъра ви, които автоматизирано съпоставят цените за еднакъв артикул, предлаган от голям брой онлайн търговци.

! Бъдете деликатни, в случай че една договорка наподобява прекомерно добра, с цел да е истина, значи може би не е същинска!

Как да платя?

Когато пазарувате онлайн отбраната на вашите данни е от първостепенно значение. Използвайте сигурни способи за заплащане като кредитна или дебитна карта. Те оферират спомагателни равнища на сигурност и могат да ви оказват помощ да оспорите неоторизирани такси или да разрешите възможни проблеми с покупката ви. Наложеният платеж не постоянно е най-хубавата концепция, защото в случай че се откри проблем с поръчката, възобновяване на сумата става по-трудно, а от време на време даже и невероятно.

Внимание! Паричният превод не може да бъде оспорен и практиката демонстрира, че има неточни търговци, които употребяват такава алтернатива за измами.

Преди да въведете данните си за заплащане, уверете се, че уебсайтът е предпазен. URL адресът на уеб страницата би трябвало да стартира с https://, а до него в адресната лента на браузъра следва да има иконка за сигурност във формата на катанец.

Избягвайте да споделяте поверителна персонална информация. Коректните онлайн продавачи нормално изискват единствено вашата съществена информация за контакт като вашето име, адрес за доставка и информация за заплащане, с цел да обработят поръчка ви и имат строги ограничения за отбрана на данните. Предоставяйте единствено нужните детайлности, нужни за транзакцията. Бъдете деликатни – в случай че продавачът изиска несъразмерна персонална информация или изисква детайлности, които наподобяват несвързани с покупката, най-вероятно цели да ви измами.

Тетрадките не трябваше ли да с необятни редове?

Дяволът постоянно е в детайлите и това важи изключително при онлайн извършването на покупки. Вземете поради вашите характерни потребности и желания, когато избирате стоката. Обърнете внимание на описанията на продуктите и информацията за размерите. Например, в случай че купувате раница, проверете нейните характерности като брой отделения, дали презрамките са подплатени и каква е издръжливостта й. Понякога предоставените фотоси може да се разграничават малко от действителния артикул, само че не прекомерно.

Все отново, в случай че сте поръчали неверен артикул, не се колебайте да се свържете с търговеца, с цел да му обясните обстановката. Препоръчваме ви да водите връзката си с него в писмена форма, защото по този метод ще имате доказателства.

Тези дънки са ми дребни

Запознайте се с разпоредбите на продавача за връщане и възобновяване на средства, преди да финализирате своята онлайн покупка. Това може да ви спести време и отчаяние, в случай че срещнете проблеми с поръчката си и в случай че прецените, че продуктът не ви харесва или размерът е неверен и желаете да го замените или върнете.

Обърнете внимание на следните аспекти:

– Срок за връщане: Колко време имате, с цел да върнете или замените продукта? Не би трябвало да е по-малко от 14 дни, колкото са по закон

– Транспортни разноски за върнатия артикул: Кой покрива разноските по връщането на продукта?

– Метод на възобновяване: Ще получите ли цялостно възобновяване на сумата, заем от магазина или подмяна на продукта с различен? По закон търговецът би трябвало да ви върне парите по същия метод, както ги е получил, в случай че не се уговорите друго.

– Такси: Има ли такси, свързани с връщането на продукта?

Изисквания: В какво положение би трябвало да бъде продуктът, с цел да бъде признато връщането или възобновяване на сумата?

Ако разпоредбите за връщане и възобновяване на заплатените суми наподобяват неразумни или прекомерно ограничаващи, помислете дали рискът си заслужава. Реномираните продавачи нормално имат ясни и обективни политики за връщане, които кореспондират със Закона за отбрана на потребителите, с цел да подсигуряват удовлетвореността на клиентите си.

Пристигна ли към този момент?

Времето за доставка може да варира доста при извършването на покупки онлайн. Например, когато поръчвате артикул от задграничен търговец е допустимо да отнеме повече време на поръчката да дойде, заради потребността от превозване. За да избегнете изненади в последния миг и с цел да не остане първолакът без раница и тетрадки за първия образователен ден, потвърдете предстоящото време за доставка и разноските по нея преди да финализирате поръчката си. Поръчайте колкото се може по-рано, с цел да предотвратите евентуални закъснения. Това е изключително значимо, в случай че закупувате продукти, които ще ви трябват на първия образователен ден, като учебници или учебни униформи.

Някои онлайн търговци оферират варианти за ускорена доставка против спомагателна такса. Въпреки че те могат да бъдат комфортни, помислете дали сумата на тази услуга си заслужава по отношение на спешността на вашите потребности.

Повечето търговци дават и номер за следене, който можете да употребявате, с цел да следите положението на вашата пратка. Това ви разрешава да сте осведомени за местонахождението на вашия пакет и също да прогнозирате идването му.

Бонус: Бъдете предпазени

Уверете се, че вашият компютър или мобилно устройство разполага с настоящ програмен продукт за сигурност, в това число отбрана против вируси и злонамерени софтуери, с цел да предотвратите киберзаплахи и опити за фишинг.

Запазете имейлите за удостоверение на поръчката, цифрови разписки и всякаква връзка с продавача. Тези документи служат като цифрова диря, която може да бъде скъпа, в случай че срещнете проблеми с поръчката си. Ако решите да върнете покупката си или би трябвало да разрешите проблем с нея, съществуването на доказателства за връзката с продавача може да форсира процеса на разрешаване при положение на разногласия или несъответствия.

Дори при най-хубавата подготовка от ваша страна, може да зародят проблеми по време на вашето онлайн извършване на покупки. Ако срещате проблеми с доставката на артикул, в случай че някоя негова част е развалена или несъответстваща с поръчката ви, не се колебайте да се свържете неотложно с продавача. Повечето търговци са мощно ангажирани с удовлетворението на клиентите си и биха работили за бързо разрешаване на зародилите проблемите. Ако обаче не получите подпомагане и търговецът е от страна в Европейски Съюз, Исландия, Норвегия или Обединеното кралство, можете да потърсите Европейски потребителски център за помощ, като подадете жалбата си в секция,,Подай тъжба “ на www.ecc.bg.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР