Оставаме извън еврозоната – какво следва оттук нататък? Финансисти разясняват

...
Оставаме извън еврозоната – какво следва оттук нататък? Финансисти разясняват
Коментари Харесай

Оставаме извън еврозоната – какво следва оттук нататък?


Оставаме отвън еврозоната – какво следва оттук насетне? Финансисти коментират какво ще се случи откакто.
Оттук нататък България я чака…
едно огромно нищо, по този начин финансистът Любомир Дацов разяснява пред businessnovinite.bg новината, че България няма да успее да влезе в еврозоната от 1 януари 2024 година Това становище бе оповестено от служебния финансов министър Росица Велкова на конференция.

По думите й сме изпълнили значими критерии за влизането ни от 1 януари, а точно – не сме понижили задоволително инфлацията и не сме приели основни промени в кодекса за обезпечаване, закона за ограниченията против прекъсването на парите, както и промените в
комерсиалния закон за несъстоятелността.
„ България изпадна в безпътна обстановка и протичащото се е доста разочароващо. Въпросът не беше единствено финансов, той беше и политически, политиците бяха тези, които трябваше да задвижат процедурата, вместо да се приказват празни приказки. Еврото е дълготраен проект. План на доверие и реализация “, разгласи Дацов.

По думите му това, че не влизаме в еврозоната
няма директно да се отрази на лихвите и цените у нас.
„ Лихвите се усилват поради цели на ЕЦБ. А инфлацията зависи от метода на ръководство значително. За да бъде понижена тя са нужни крути ограничения като понижаване на потреблението или повишение на предлагането. Не имам вяра някой от нашите политици да го направи “, разяснява още финансистът.

Според финансовия специалист Емил Хърсев цените у нас ще продължат да се покачват, само че с по-лек ритъм. „ От обстоятелството, че няма да приемем еврото, не произлиза нищо, т.е. България остава в ситуацията, което е сега.
Остава някакъв късмет, вероятно
постоянното държавно управление да успее да се оправи с критериите и въпреки всичко да влезем в еврозоната на 1 януари 2024 година, само че е малко евентуално “, разяснява Хърсев.

Той е безапелационен, че влизане в зоната на 1 число различен месец е допустимо, само че въобще не е желателно. Има стопански аргументи всички страни да одобряват еврото съответно от 1 януари, добави той.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР