Остава затруднено корабоплаването по Дунав заради ниските нива на реката,

...
Остава затруднено корабоплаването по Дунав заради ниските нива на реката,
Коментари Харесай

Корабоплаването по Дунав е затруднено заради ниските речни нива

Остава затруднено корабоплаването по Дунав поради ниските равнища на реката, единици кораби съумяват да преминат през най-критичните сектори. Това изясни за Дарик Радио Божидар Янков от Изпълнителна организация „ Проучване и поддържане на река Дунав “-Русе.

Янков посочи, че най-критичните сектори са при островите Белене и Батин, както и при село Попина. По думите му в региона на Русе има три плавателни съда, които съставляват заплаха за корабоплаването, само че са обозначени, тъй че да не основават предпоставки за катастрофи.

От няколко месеца се следи наклонността към понижаване на равнищата на река Дунав, разяснява Божидар Янков от Изпълнителна организация „ Проучване и поддържане на река Дунав “-Русе.

Прогнозите на изпълнителната организация демонстрират повишаване на речните равнища, само че все пак ще останат сериозно ниски. Най-критичните сектори у нас са при островите Белене и Батин, както и при село Попина.

По думите му сушата е главната причина за ниските равнища на водите на реката.

Вследствие на ниските речни равнища корабоплаването по Дунав е мощно лимитирано.

Неизменно тези неподходящи климатични и естествени феномени въздействат освен върху стопанската система, само че и върху околната среда, изясни Божидар Янков.

По думите му все още към момента не е ясно каква техника ще ни бъде предоставена от Сърбия за възстановяване на корабоплаването, само че съществена активност на изпълнителната организация и все още е осъществяването на драгажни работи.

Той изясни, че в региона на Русе има три потънали плавателни съда, които поради ниските речни равнища съставляват заплаха, само че са обозначени по този начин, че да не основават предпоставки за катастрофи.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР