Остава неяснотата за статута на държавните и общинските лечебни заведения.

...
Остава неяснотата за статута на държавните и общинските лечебни заведения.
Коментари Харесай

Сдружението на частните болници: Имаше екзотични предложения като това да се регистрираме като манастири

Остава неяснотата за статута на държавните и общинските лечебни заведения. Частните са обезпокоени от декларираното желание сдруженията с търговски статут в опазването на здравето да не могат да употребяват обществен запас. Това изясни пред БНР Красимир Грудев, ръководител на Управителния съвет на Сдружението на частните лечебни заведения.

Той потвърди, че разполагат със относителен разбор на активността на ВМА и " Пирогов “, който демонстрира по-лоши параметри за болничното заведение, която не е комерсиално сдружение.

" Имаше и екзотични оферти като това ние, частните лечебни заведения, да се записваме и като манастири. Няма никаква изясненост “, разяснява Красимир Грудев в предаването " Преди всички “.

Красимир Грудев вижда няколко разновидността за смяна на статута на лечебните заведения. В единия от тях лечебните заведения с принципал Министерство на здравеопазването могат да бъдат превърнати в държавни предприятия, а в общините лечебните заведения могат да се трансфорат в общински предприятия, само че тогава би трябвало да минат на бюджетна прехрана на общината, разясни той. Ако се употребява запас на НЗОК, Касата ще заплаща на общината, добави той.

Относно предлагането клиничните пътеки да бъдат сменени с диагностично-свързани групи Красимир Грудев означи, че това значи да се определя средна цена на осъществяването, остойностяване на активността за лекуването на обещано заболяване, което е добре и за пациентите, и за лечебните заведения.

Диагностично-свързаните групи обаче струват доста повече пари от тези, които се дават сега, по тази причина казусът се замита под килима към този момент години наред, напомни Грудев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР