Остава бедственото положение в три общини във Врачанско заради проливните

...
Остава бедственото положение в три общини във Врачанско заради проливните
Коментари Харесай

Остава бедствено положението в три общини във Врачанско!

Остава бедственото състояние в три общини във Врачанско поради проливните дъждове и нарасналото равнище на язовирите, оповестява Българска национална телевизия.

На язовир Рогозен още през вчерашния ден бяха задействани сифоните и инсталирани спомагателни помпи. Остава и готовността за евакуация на популацията от общините Мизия, Борован и Хайредин.

В Мизия няколко улици бяха потопени във вода.

Преди 4 години в Мизия ситуацията беше инфарктна, когато по улиците можеше да се минава единствено с лодки, а къщите бяха под вода близо две седмици. Все още мнозина от хората не могат да възстановят домовете си, само че на тази декор предходната нощ се случи следващото злополучие - проливен дъжд наводни две улици.

Пред камерата на Българска национална телевизия поданици на Мизия споделиха, че нощта е била безсънна и доста тежка за тях. Детската градина в региона е затворена, тъй като е наводнена, а поради изровения асфалт по улицата не могат да минат коли на незабавни екипи, както и на жителите на региона.

Кметът на Мизия Виолин Крушовенски съобщи, че откакто улиците бъдат изчистени от отломките, ще бъдат засипани с трошляк, с цел да може да се минава по тях, а по-късно ще стартират ремонтно-възстановителните действия.

Този път се разминахме с по-малко повреди по връзките. Вървят две комисии - една, която прави оценка вредите на обществената инфраструктура, и друга, която прави оценка вредите по домовете, сподели кметът на Мизия.

Крушовенски добави, че към този момент няма данни за потърпевши хора, а сега тече отводняването на домовете на жителите. Публичната инфраструктура е засипана с тиня, добави той.

Нивата на язовирите и реките се наблюдават непрекъснато, като се подава ежечасно информация на Гражданска отбрана, съобщи Крушовенски. Той добави, че е допустимо реките да придойдат поради преливащите язовири по каскадата на Борован и Хайредин. Той благодари на екипите на Министерство на вътрешните работи и пожарната за своевременната им реакция.

Бедственото състояние остава в действие до 21 ч. на 16 юли.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР