Остър респираторен вирус поразява най-малките пациенти в Германия. Ситуацията в

...
Остър респираторен вирус поразява най-малките пациенти в Германия. Ситуацията в
Коментари Харесай

Умират деца, защото не можем да ги приемем: Катастрофално положение в детските клиники в Германия

Остър респираторен вирус поразява най-малките пациенти в Германия. Ситуацията в детските лечебни заведения и клиники е трагична, оповестено е бедствено състояние. Какво се случва?

В детската болница, която в действителност е със напълнен потенциал, е признато бебе, което е било реанимирано. Затова пък тригодишно дете би трябвало да чака - за трети следващ ден отглагат незабавно нужната му сърдечна интервенция, написа  Детето е преместено на 150 км от Хановер в Магдебург, тъй като всички кревати са заети, а в 21 лечебни заведения в покрайнината няма място. А има стотици деца, които прекарват цяла нощ в приемното поделение, и все пак са изпращани у дома.

" Децата умират, тъй като към този момент не можем да се грижим за тях ", предизвестява Михаел Засе, старши съветник по детска интензивна медицина в Медицинския факултет в Хановер, предвид на пагубното състояние в немските детски лечебни заведения. Това са фрапантни думи. Педиатърката в берлинската болница " Шарите " Мехрак Юзефи споделя: " В момента всички педиатрични незабавни центрове работят 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. Капацитетът е напълнен, към този момент не можем да осигурим грижи. Трябва да се погрижим да не загубим нито едно дете през това време. "

RS вирусът е изключително рисков за дребните деца

По данни на Института " Роберт Кох " съвсем всеки десети човек в страната страда от респираторно заболяване. Вирусите са изключително публикувани измежду децата на възраст сред 5 и 14 години. А по този начин нареченият респираторно-синцитиален вирус (RS вирус) е изключително рисков за децата и най-много за бебетата.

Фактът, че сега вирусът визира изключително съществено Германия, има доста общо с пандемията от ковид. Заради наложителните маски дребните деца по-рядко се заразяваха с RS вируса, a в този момент още веднъж се заразяват. Това има съществени последствия за немската здравна система, която така и така се задъхва от хронично претоварване.

Почти няма останали болнични кревати

Проучване на немската интердисциплинарна асоциация за интензивна и незабавна медицина DIVI откри, че в народен мащаб всяка втора болница е принудена да отхвърля лекуване на деца в педиатрични интензивни отделения. В 43 от 110 детски лечебни заведения в последно време не е имало нито едно свободно легло в естественото поделение. Освен това, макар че има задоволително кревати за интензивни грижи в педиатричните отделения, съвсем 40% от тях не могат да се употребяват заради дефицит на личен състав. " Всички сме изцяло претрупани ", споделя педиатърката от " Шарите ", " на всички места липсва личен състав, който да се оправи с големия напор. ”

Още през януари Мехрак Юзефи и Инициативата " Берлински детски клиники ", събираща група педиатри от столицата, се обръщат към политиците. Няма отговор. Второ писмо последва през септември. " Предвиждахме тази вълна. И в този момент, несъмнено, недоумението е доста огромно, тъй като се стигна до доста по-лошо състояние от предстоящото. "

300 милиона евро за детски лечебни заведения през идващите две години

Политиците реагираха късно, вероятно прекомерно късно за тази зима. Бундестагът одобри пакет от закони за лечебните заведения, който би трябвало да понапълни малко изтънелите каси на детските лечебни заведения. През 2023 година и 2024 година ще бъдат отпуснати по още 300 млн. евро.

Но Юзефи е разтревожена от това, което министърът на опазването на здравето Карл Лаутербах предлага, с цел да се оправи с актуалната рецесия: да се трансферира личен състав от други отделения към детските лечебни заведения.

" На хартия сигурно е допустимо просто да преместите лекарите от едно място на друго. Но от кое място се чака да дойдат тези хора? Сякаш другите отделения разполагат с непотребен личен състав, който могат просто да разпределят наляво или надясно. Освен това педиатрията е обособена дисциплинираност. Медицинският личен състав, който се занимава повече с възрастни, от време на време не се усеща задоволително убеден, с цел да работи в педиатрията ", добавя тя.

Недостатъци на образованието за медицински сестри с общ профил

Така нареченото образование за универсални медицински сестри, което разрешава на чиновниците да работят за всички възрастови групи и области на грижи, има освен преимущества. Професор Йорг Дьоч, шеф на Клиниката по педиатрия в Университетската болница в Кьолн и ръководител на Германското сдружение по педиатрия и юношеска медицина, вижда застрашителна липса на медицински сестри: " Проблемът е в това, че делът на специализиращите в региона на педиатрията е прекомерно дребен. Може би още по-важно е, че в някои федерални провинции тези благоприятни условия за специализация въобще не се оферират. ”

Освен това доста медицински сестри в детските лечебни заведения напуснаха работа по време на пандемията или по-късно. Тези, които преди са работили като медицински сестри 30 или 40 години, в този момент напущат специалността единствено след осем или девет години, отбелязва Дьоч.

Фиксирани ставки

От 2004 година насам болничните услуги се заплащат съгласно поставената диагноза, а не съгласно действително нужния личен състав и време. Докато вземането на кръв на възрастен човек лишава единствено няколко минути, при дребни деца може да отнеме половин час. ”Нужни са доста сила и време, тъй като децата и подрастващите, както и техните родители, изискват напълно друго равнище на грижи ", споделя шефът на педиатричната клиника Дьоч.

Въпреки това федералният министър на опазването на здравето Карл Лаутербах разгласи, че в бъдеще решителен фактор за лекуването в лечебните заведения ще бъде здравната нужда, а не икономическите ограничавания. Мехрак Юзефи се надява на скорошно усъвършенстване на обстановката: " Педиатрията би трябвало да се измъкне от системата на закрепените ставки, би трябвало да има различен метод на финансиране. ”

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР