Остър език в парламента, клетви и обиди. Какво е това,

...
Остър език в парламента, клетви и обиди. Какво е това,
Коментари Харесай

Речта на депутатите: Вулгарна, без ясни послания и пълна с клишета

Остър език в Народното събрание, обети и обиди. " Какво е това, сътрудници? Коалиция на джентълмени с по една ръка ", сподели през вчерашния ден водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова от парламентарната естрада.

" В последните 20-30 година следим непрестанен спад в политическата тирада и оставаме разочаровани. За следващ път видяхме неуместни използва и прекосяване на границите на положителния звук. Ако всеки от нас приказва по този начин в сферата, в която работи, представете си в каква среда ще живеем ", коментира езиковедът и учител в Софийския университет доцент Владислав Миланов в " България заран ".

Според него страстите постоянно взимат връх и речовата беззащитност в Народно събрание в множеството случаи се дължи на усложнените връзки и непрекъснатото доказване кой кой е в Народното събрание. 

" Ние от дълго време не чакаме оня най-голям внушителен пример, който да има доста смисъл. Не можем да сложим завършек на клишетата, с които работи:  " най-сетне би трябвало да поемем своята отговорност... ", " ние сме длъжни да... ", " би трябвало да... " - много ниска пълнота и слаби послания. Не чуваме ясна тирада и послания, които да доближават до нас тъкмо и подредено. От Брюксел, несъмнено, клишетата, които изместиха така наречен " дървен език ", сподели още доцент Миланов.

Той настоя, че обидата и жаргонното и вулгарно говорене са неприемливи в Народното събрание.

" Няма неприятно в Народно събрание да има смях, когато той е провокиран от интелектуалност. Но когато демонстрира принизяване и ирелевантност, не трябва да се насърчава подобен вид държание. Един огромен политик си дава сметка, че речта изряза благосъстоянието на мисълта и оригиналността на една политическа концепция. Неуважението към речта на другия докара до разпадането на разговора ", акцентира доцент Миланов.

" Няма да спрем да посещаваме съвещанията на Народно събрание, ще си записваме тези образци, ще ги разясняваме, даже да си даваме сметка, че не е хубаво една страна да демонстрира тези най-ниски речеви измерения ", предизвести той и прикани депутатите да намерят думите, които да показват българите като общество, искащо да върви напред.

Експертът по жанр и етикет Милена Хлебарова посочи пред Bulgaria ON AIR, че всичко е обвързвано с езика - когато не можеш да се изразиш с думи, използваш ръцете си. 

" Ръката е главен детайл, с цел да се конфигурира образно някакво събитие, деяние. От трибуната на Народното събрание потреблението на ръце е нов тип реторика. Още преди повече от 100 години Фройд е споделил, че връзката с речта е либидото, казано на наш език - към тестостерона ", съобщи Хлебарова.

По думите ѝ НС се трансформира в казан, който ври и кипи, само че не му прави чест да се трансформира в отрицателен откъслек на обществената тирада. Според нея депутатите имат положителни пиари, само че не ги слушат, защото считат, че знаят всичко.

" Всяка приказка на политиците е обвързвана с систематизиране на запаси. Когато тези запаси не доближават до техните хрумвания, се получава дисонанс и се желае гласност. Трябва да бъдем подкрепени, с цел да влияем на възпитанието, което се случва от тази естрада. Тези хора би трябвало да са образец и да заобикалят паразитизма във всякаква форма ", посочи Хлебарова.

Експертът по жанр и етикет означи, че в съвсем всяка нация управителните персони претърпяват катарзис и се търси нова формула на взаимоотношения сред водещи и водени. 

" Убедена съм, че българският политик има в себе си заряд, с който може да приготви за нас позитивни изненади. Очаквам да намерим чуваемост и преобразяване на българския политик в подобаващ за народа. Всеки показва себе си, майка си и татко си. Ако по този начин им харесва да се показват, да показват фамилии си, на нас не ни харесва и не желаеме този тип общество ", настоя Хлебарова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР