Останали са там независимо от войната. Едва ли знаят, че

...
Останали са там независимо от войната. Едва ли знаят, че
Коментари Харесай

Зелена светлина: Гълъбите на Алепо

Останали са там без значение от войната. Едва ли знаят, че в неуместния свят на хората, те са знак на мира. Реят се и оцеляват измежду разрухата. Гълъбите на Алепо. Вярното ято на Басил - пазачът на птиците в сирийския град. 29-годишен боец от частите на Асад. На фронта е от съвсем 8 години. Оттогава не е виждал фамилията си.

БАСИЛ: Идвам тук, с цел да си умря, да си отдъхна. Далеч съм от фамилията си, от родителите ми и единственото, което мога да върша, когато ми свърши нарядът, е да се кача тук, при моите птици. Обичам да ги виждам, харесва ми да им оказвам помощ да летят.

През 2016-та за Басил се разкрил пъкъла. Видял войната в най-ужасяващата й страна. Когато сраженията утихнали, той трябвало да откри разтуха. Открил я в грижите за гълъбите. Сирийците постоянно са харесвали тези птици. Отглеждали характерни типове, а към 5 век преди новата епоха по тези земи била основана солидна информационна мрежа посредством гълъби.

Познавачите на птици споделят, че преди войната в Сирия можели да се намерят най-красивите гълъби. С бомбардировките доста от тях изчезнали, други били убити, а значително били продадени. На черния пазар някои сирийски гълъби се търгуват за 5 хиляди $. За Басил птиците са скъпи по различен метод. Те водят мислите му към бъдещето. Карат го да има вяра, че то ще е хубаво.
БАСИЛ: Всички елементи на Сирия би трябвало да бъдат възобновени. С благосклонност, всичко тук може да бъде издигнато още веднъж.
Оптимизъм, който мъчно може да бъде свестен на фона на опустошения Алепо. Необяснима е и волята на гълъбите, които не напущат града, а не престават да живеят измежду останките от постройките. Вероятно - в очакване на по-добри дни.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР