Особено за пролетта. Не става въпрос за грозновати гиганти като

...
Особено за пролетта. Не става въпрос за грозновати гиганти като
Коментари Харесай

Старият Пловдив, преди съвсем да го погубят

Особено за пролетта. Не става въпрос за грозновати колоси като Новотела и „ Санкт Петербург” или за някаква привлекателна мощ на Панаира. А за китните дворчета на Стария град.

Съвсем до Античния спектакъл и тъкмо против Къщата на Ламартин, от другата страна на калдаръма, беше един от най-хубавите питейни заведения. Там правеха чудни коктейли с Хавана клуб. Доста хемингуейско, изключително като се има поради, че тъкмо насреща бе упоменатата възрожденска къща, където е спал популярния французин, беше почивен дом на Съюза на писателите.

Та бохемата се пренасяше от единия на другия тротоар и през остарялата врата влизаше в градината с лимоните, а при неприятно време засядаше в пристройката, предопределена сякаш за гледане на телевизия и персонално творчество, а в действителност за ястие и пиянство.

Модернизирана с бани на всеки етаж, само че със скърцащите остарели многовековни кревати, на които не можеше да се спи, в това число поради инатливото неизменност на близката църква да отбелязва с камбанен звън всеки час, в това число по този начин наречените „ малки”. Какво е останало от това славно минало през днешния ден? Барът не е там. Дворът и къщата са скрити от зид, който е пред рухване.

Пищната фасада на къщата на Ламартин очевидно се разрушава. Затова пък на отсрещния ъгъл израства непоносимо здание в жанр „ чист мутробарок”, което имитира възрожденския, обаче прибавя от себе си pvc-дограми и други свои неизбежни атрибути. Още едно такова грозотилище ще пораства близо до упоменатото. Сигурно не знаете, само че сякаш най-автентичната остаряла къща в Пловдив – Балабановата, в действителност е приключена през 1976 година, откакто е почната през 1972 година Както наподобява обаче, по Татово време са правели нещата по-елегантно и с почитание към историчността. Днес не е по този начин.

Като прибавим таксата „ фотоси от тераса” 5 – 10 лева на някои къщи с аспект, пловдивският Стар град е надалеч от сантименталната ария, която загатва Къщата на Ламартин: „ Слизай ти, пловдивска вечер,/дръж ни под сенките сини,/дай ни от огъня безконечен, / момент от тези години”. Няма ги тези неща в бъдещата европейска столица на културата.

В подножието на Стария град обаче, досами Джумаята, в прелестния кръчмарски квартал „ Капана”, където от години сме почитатели на един от дребното същински питейни заведения в страната „ Петното” и „ Стария двор”, но от дълго време не сме ги проверявали, около предстоящите тълпи туристи изникват нелоши дребни заведения, над тесните директни тук – таме са опънали знаменца, на тип е леко ориенталска, а не европейска работата, само че е прелестно, че има живот. Махала, каквато София няма. В столицата се оформиха няколко дребни хъба в този жанр, само че нищо огромно.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР