Основното притеснение остава невъзможността на компаниите да си осигурят квалифицирана

...
Основното притеснение остава невъзможността на компаниите да си осигурят квалифицирана
Коментари Харесай

Близо 85% от компаниите очакват по-високи приходи през 2018 г.

Основното терзание остава невъзможността на фирмите да си обезпечат квалифицирана работна ръка, изключително в технологиите, което води и до повишение на разноските за труд

© Надежда Чипева Още по тематиката
Оптимизмът на финансовите мениджъри се покачва

Позитивните настройки в България са на най-високото си равнище за последните четири години, сочи изследване на Deloitte
24 мар 2017
Оптимизмът на мениджърите за стопанската система пораства

Финансовите шефове възнамеряват повече доходи и вложения в фирмите си, демонстрира изследване на Deloitte
23 мар 2016 Индексът
Индексът на доверието на финансовите шефове се състои от три подиндекса, които отразяват настройките им по съществени тематики. Едната е обвързвана с икономическите процеси и визира въпроси като стопански напредък, безработица и инфлация. Втората се отнася за бизнес среда и включва въпроси, свързани с несигурността, риска, оперативните разноски, привлекателността на другите източници на финансирания и мненията за пазара на сливания и придобивания. Третият подиндекс отразява изгледите за развиване на фирмите на финансовите шефове и е основан на въпроси, свързани с бъдещето на компанията, финансовата й позиция (приходи, опция за обслужване на задълженията, финансови разноски и маржове), както и прогнозите за потребление на заемни средства и брой чиновници. Крайният показател е междинното аритметично от трите подиндекса и има стойности от -100 (песимистични отговори) до +100 (оптимистични отговори).Прогнозите за забележителен стопански напредък и рекордно ниска безработица стоят зад упованията на финансовите шефове в България фирмите им да подобрят представянето си през 2018 година С това идва и относително по-големият вкус за вдишване на сдържан риск. Това демонстрират резултатите от обичайното проучване на Deloitte за настройките на бизнеса за идната година. Проучването е извършено измежду над 600 финансови мениджъри от 12 страни от Централна и Източна Европа, в това число България, в края на предходната година. Като цяло в района настройките на бизнеса се усъвършенстват, което се дължи основно на оптимизма за макроикономическите условия.

Икономически оптимизъм

Българските финансови шефове имат най-оптимистични упования за напредък на Брутният вътрешен продукт от мениджърите във всичките 12 страни, включени в проучването, като 54% от интервюираните чакат висок или доста висок растеж (2.6% и повече) през 2018 година, а над 84% считат, че той ще е над 2%. Оценките се усъвършенстват за пета поредна година вследствие на ускоряващо се икономическо възобновяване в страната и еврозоната.

" Това се дължи отчасти на по-високия растеж, който имаме в България, на ниското равнище на безработица и на " урожая " от относително ниски лихви, които най-сетне доближиха българския пазар и които отвързват значително ръцете за вложения ", разяснява Александър Захариев от отдел " Финансово консултиране " на " Делойт България ", който е главният анализатор на данните за страната.

В резултат на упования стопански напредък 73% от запитаните мениджъри предвиждат, че безработицата ще намалее - наклонност, която се следи от 2013 година Въпреки че разноските за труд остават под междинните за Европейски Съюз, на практика всички финансови шефове чакат те да се покачат, а близо 27% предвиждат доста повишаване. Огромна част (79%) от шефовете плануват инфлация през 2018 година, а 64% са на мнение, че лихвите ще останат без смяна.

Стабилна бизнес среда

Бизнес средата ще остане относително постоянна, само че тя е съставният елемент, който финансовите шефове освен в България, само че и в ЦИЕ, виждат като най-притеснителен. " Това включва вероятно нарастване на лихвите, дефицит на квалифицирана работна ръка и риск от повишаване на други разноски като наеми и превоз, въпреки че към този момент има очакване тези опасности да бъдат митигирани с някаква форма на вложения в метаморфоза, усъвършенстване на финансовата конструкция и нови технологии ", уточни Захариев.

Финансовите мениджъри предвиждат нарастване на множеството разходни пера през 2018 година, като главната причина за терзание са разноските за труд - 97% от запитаните считат, че те ще се покачат. В същото време основното предизвикателство остава дефицитът на квалифицирана работна ръка - 73% от шефовете се тормозят от това. Повишаващите се разноски и пазарният напън за понижаване на цените са идващите провокации в листата, само че те не са по този начин ясно изразени.

Въпреки че болшинството от запитаните (70%) споделят, че не са склонни да поемат повече риск, 61% считат, че сливанията и придобиванията през 2018 година ще продължат. Според анализаторите това може да се дължи на обстоятелството, че 85% от интервюираните чакат по-високи доходи, а 55% са уверени, че банковото финансиране ще бъде привлекателно през тази година. Има смяна и в задачата на покупко-продажбите. " Вече не приказваме за общоприетите сливания и придобивания, които търсят форма на консолидация или синергия, а за доста таргетирани покупко-продажби, които да дадат нов артикул, бранд, технология или ноу-хау, които автоматизирано да създадат фирмите по-добри ", посочи Захариев.

Моята компания

Като цяло българските мениджъри са уверени в позитивните финансови вероятности на фирмите си. Близо 85% са оптимисти, че приходите ще набъбнат, а 15% от тях чакат забележителен растеж, което се отразява и на прогнозите за нарастване на оперативните маржове (70%). По отношение на прогнозите си за финансово показване българските шефове още веднъж са отличниците в района. " Това може да се дължи на отличния растеж през 2017 година, на относително стабилната политическа и икономическа среда, както и на обстоятелството, че България, чисто като работливост, като потенциал е една от най-слабо развитите страни в ЦИЕ и надлежно от ниска база капацитетът е най-голям ", разяснява Захариев.

Над 60% от финансовите шефове чакат финансовите им разноски да набъбнат, а едвам 3% предвиждат спад. Това е тясно обвързвано с упования растеж на приходите, за което ще е нужен по-голям потенциал, както и с растежа на инфлацията и Брутният вътрешен продукт.

Основното терзание остава невъзможността на фирмите да си обезпечат квалифицирана работна ръка, изключително в технологиите. " Това ще изисква доста повече запас, доста повече " стръв " за тези хора и надлежно това ще усили разноските на фирмите ", уточни Захариев. Именно прогнозите за по-високи разноски на всички равнища са повода упованията за по-добро финансово показване да не водят до смяна в тактиките на фирмите в посока диверсификация. Като главно средство за битка с възходящите разноски финансовите шефове виждат вложенията в нови технологии и хора, които да усъвършенстват процесите и да покачат успеваемостта. Регионът

Индексът на доверието на финансовите шефове се повишава в цяла Централна Европа - от 13% предходната година до 23% през 2018 година Това се дължи основно на оптимизма във връзка с бъдещите макроикономически условия.

Значително нарастване има на показателя за икономическо доверие с помощта на мощното показване на европейската стопанска система през 2017 година, което води до доста по-оптимистични прогнози за 2018 година

В същото време цената на подиндекса за бизнес средата внезапно понижава (от -2 до -22%). Това се свързва с прогнозите на финансовите шефове, че съвсем всички категории разноски ще се усилят.

Индексът, отразяващ упованията на финансовите шефове за развиването на личните им компании, остава съвсем без смяна от миналогодишния отчет. Това демонстрира, че упованията са фирмите да се развиват устойчиво през идната година, като положителното икономическо показване ще балансира натиска от повишението на разноските.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР