Основно училище Алеко Константинов ще получи помещенията на Центъра за

...
Основно училище Алеко Константинов ще получи помещенията на Центъра за
Коментари Харесай

Кариерният център затвори, свалиха и климатиците

Основно учебно заведение „ Алеко Константинов ” ще получи пространствата на Центъра за кариерно насочване (ЦКО), единствено че оглозгани - в края на предходната седмица от стаите са свалени даже климатиците.  

Школото и консултантите на кариерния център в продължение на 3 година съжителстваха в постройката на някогашния Междуучилищен център за трудово политехническо образование  (МУЦТПО), която след закриването му бе дадена на Основното учебно заведение.

През цялото време носехме ЦКО на гърба си, описа шефът на ОУ „ Алеко Константинов ” Красимир Ангелов. Финансирането по плана було оскъдна част от сметката за ток. Охраната и другите режийни разноски плащало школото от своя делегиран бюджет.

Кариерните центрове бяха разкрити по план на МОН във всички административни области в страната. Както „ Марица ” писа, имаше заплаха те да затворят при приключването на плана в края на предходната година. От януари на процедура консултантите на пловдивския ЦКО не са в постройката, която се употребява от ОУ „ Алеко Константинов ”. Шестте стаи на първия етаж са опразнени от оборудването.  В края на предходната седмица, до момента в който аз се занимавам с родители на първокласници, демонтираха даже климатиците, описа Ангелов. Работниците му обяснили, че такова е напътствието от общината.

Постъпва се доста недалновидно, както и когато се закри МУЦТПО, безапелационен е школският шеф.

Тогава скъпото съоръжение на центъра от другите работилници, образователен фризьорски салон, образователен ресторант, неповторима работилница по мехатроника и ювелирно ателие бе изнасяно на парче и разпределено сред други ведомства, учебни заведения и обучителни центрове.

Абсурдно е в този момент по същия метод да смъкват климатиците, тъй като, с цел да се употребяват пространствата от учебното заведение, би трябвало в този момент да слагам нови, недоумява Красимир Ангелов. Той обрисува обстановката с поговорката „ Събори къща, направи барака ”, както било и при предходното разпускане на образователното звено.  

Директорът  обясни, че в освободеното пространство могат да се обособят 3 класни стаи на мястото на в този момент съществуващите една огромна стая и два кабинета. Те би трябвало също да бъдат оборудвани с дъски, мебелирани и снабдени с мултимедия.

Още откакто Центърът за кариерно насочване се изнесъл, школският шеф изпратил свое мнение до общината. В него предлага да се оформят тези нови 3 класни стаи и на първия етаж в постройката да имат образователни занятия паралелките от 1. и 2. клас.  По груби сметки, това ще коства към 100 000 лв.. Предложението на Ангелов е настрана в някогашните бараки в двора да се стегнат още 8 класни стаи. Това ще разреши целият начален курс на ОУ „ Алеко Константинов ” да се придвижи в някогашната постройка на МУЦТПО, а в главната да останат учениците от прогимназията. Така ще се мине на едносменен режим, който е заложен в новия закон и за който упорстват от МОН последователно да се вкара във всички образователни заведения.  

КАРЕ:

След приключването на плана пространствата бяха предадени от МОН на общината и сме предложили на дирекция „ Общинска благосъстоятелност ” те да бъдат предоставени на ОУ „ Алеко Константинов ”, разяснява Донка Щилянова, шеф на отдел " Образование " в общината. Тя изясни, че условията на плана са цялото купено с финансирането по него съоръжение да се употребява за задачите му в продължение на 5 година  

След като 3-годишният период на плана изминал, по молба на МОН  Центърът за кариерно насочване е изместен в бившето ОДК. Повечето консултанти към този момент са назначени там на щат и ще продължат да работят като звено в тази конструкция, сподели Щилянова. В постройката на бул. „ Шести септември ” отива и цялото съоръжение до последния стол. Дори да имаме положителното предпочитание да оставим нещо на учебното заведение, няма по какъв начин, добави Щилянова. /Марица.бг
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР