Основният проблем на местната власт е прекалената централизация, най-вече финансовата.

...
Основният проблем на местната власт е прекалената централизация, най-вече финансовата.
Коментари Харесай

Калоян Паргов: Основният проблем на местната власт е прекалената финансова централизация

Основният проблем на локалната власт е прекомерната концентрация, най-много финансовата. През последните 30 години се приказва за нуждата от децентрализацията на общините - финансова, данъчна, децентрализация на ресурса, с което да се съживят районите, само че нищо не се случва. Това сподели доктор Калоян Паргов – ръководител на Стратегическия институт за национални политики и хрумвания по време на Гражданския конгрес „ Устойчиво развиване на Хисаря и района, обществена и зелена промяна “. Той приказва по тематиката „ Демография и локална власт “ във втория панел на форума, в който взе присъединяване дружно с кмета на Троян Донка Михайлова и доцент доктор Гинка Чавдарова – изпълнителен шеф на НСОРБ (1996 – 2018). Модератор бе Дора Янкова – ръководител на Обединението на дамите социалистки в Българска социалистическа партия.

 

Паргов означи, че локалната власт има директно отношение и въздейства върху демографските процеси, защото е най-близо до хората. „ Друг е въпросът дали тя, в лицето на кмет и общински съвет, има опция, нужните запаси и предпочитание да повлияе позитивно на тези процеси “, изясни той.

 

По думите му когато става дума за демография, това включва качеството и условия на живот. Важен детайл от тях е инфраструктурата, само че за нея е очакван дребен дял от общинския бюджет, който в главната си част е за делегирани действия.

 

„ Ако има същинска финансова децентрализация, която да даде опция съответната община да упражнява своите функционалности доста по-свободно, това ще способства за развиването на локалната инфраструктура - здравна, просветителна, обществена “, сподели ръководителят на СИНПИ и добави, че става дума за общинските учебни заведения, лечебни заведения и медицински центрове, за общинските детски градини и учебни заведения - все инфраструктура, която е много амортизирана и изисква вложения, с цел да бъде пригодена към една съвременна среда, каквито са условията на съвремието.

 

Калоян Паргов обърна внимание, че и транспортна съгласуваност, изключително за обитаеми места, които са планински и има сложна досегаемост, е основна, най-много във връзка с опазването на здравето и образованието.

 

Според него, в случай че част от налог облага остава в общините, това ще подтиква привличането на бизнес, защото ще има изгода той да е печеливш, да разкрива работни места и да има работещи младежи и бъдещи родители. Ако бизнесът е високотехнологичен и притегли високо квалифицирани експерти, това ще увеличи добавената стойност на съответната община.

 

Паргов се спря и на тематиката за дигитализацията. „ Дигиталната община ще става все по-важна, освен в огромните градове, само че и в местата, където има сложна транспортна досегаемост. Възможността да се употребяват онлайн цифрови услуги на общината ще улесни доста живота на хората, а това има директно отношение към избора им да живеят в това обитаемо място и да отглеждат децата си там “, уверен е той.

 

Калоян Паргов, който е и общински консултант в Столичния общински съвет, посочи, че финансовите тласъци и жилищна политика имат значително значение.

 

„ В по-малките общини кметовете, стига да се откри запас, може да дават еднократни тласъци за всяко новородено дете. Жилищната политика също е фактор. Важно е за младите фамилиите да могат умерено да възнамеряват бъдещето си, когато се открият в дадена община “, уточни Паргов и добави, че това не се прави в София, само че на други места има сполучливи образци.

 

В умозаключение той означи, че през последните 2 години политическият фактор е основен за утежняване на демографската картина.

 

„ Политическата неустойчивост плаши хората, тъй като лимитира опцията им в предвидима конюнктура обикновено и умерено да възнамеряват живота си там където са се родили или там където работят, изключително тези, които живеят отвън София, Пловдив, Варна и Бургас. Това ускорява миграцията към огромните градове и в чужбина “, уверен е Калоян Паргов.



Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР