Опозицията в Зимбабве твърди „гигантска измама“ при гласуването, което удължава 43-годишното управление на партията ZANU-PF

...
Основният опозиционен лидер на Зимбабве твърди явна и гигантска измама“
Коментари Харесай

Основният опозиционен лидер на Зимбабве твърди „явна и гигантска измама“ след президента Емерсън Мнангагва беше обявен за победител в поредните проблемни избори в южноафриканската нация

От ФАРАЙ МУЦАКА и ДЖЕРАЛД ИМРЕЙ Associated Press, 27 август 2023 г., 7:00 ч. Избори, като международни наблюдатели съобщават за атмосфера на сплашване срещу избирателите.

Резултатите бяха обявени в събота вечерта, два дни по-рано от очакваното. Опозиционният лидер Нелсън Чамиса обеща скоро да се обърне към страната, след като неговата партия Гражданска коалиция за промяна заяви, че ще отхвърли резултатите като „набързо събрани без подходяща проверка“.

„Те открадна гласа и вота ви, но никога надеждата ви“, написа Чамиса в публикация в X, известна преди като Twitter, в първата си публична реакция на резултатите. „Това е явна и гигантска измама.“

Хората в страната с население от 15 милиона са длъжни да гледат на резултатите с подозрение.

Международни наблюдатели на избори отбелязаха проблеми с изборите, проведени в сряда и четвъртък, цитирайки атмосферата на сплашване срещу поддръжниците на Chamisa. В подготовката за вота международни правозащитни групи съобщиха, че е имало репресии срещу опозицията срещу Мнангагва и дълго управляващата партия ZANU-PF, които са използвали полицията и съдилищата, за да тормозят и сплашват опозиционни служители и поддръжници, казаха правозащитните групи .

Преди изборите Чамиса твърди в интервю за Асошиейтед прес, че митингите на неговата партия са били разбивани от полицията и поддръжниците му често са били сплашвани и заплашвани с насилие.

Същинските избори също бяха проблематични и гласуването беше удължено в допълнителен ден в четвъртък поради недостиг на бюлетини, особено в столицата Хараре и други градски райони, които са крепости на опозицията. Хората спяха в избирателните секции, за да са сигурни, че ще могат да гласуват.

Победата на Mnangagwa означаваше, че ZANU-PF запази правителственото ръководство, което държеше през всичките 43 години от историята на Зимбабве откакто нацията беше преименувана след независимост от управлението на бялото малцинство през 1980 г. 80-годишният Мнангагва беше преизбран за втори и последен петгодишен мандат с 52,6% от гласовете, според Избирателната комисия на Зимбабве. 45-годишният Чамиса, който също загуби от Мнангагва в много близки и оспорвани избори преди пет години, спечели 44% от гласовете този път, каза комисията. ZANU-PF също запази парламентарното си мнозинство.

„Това наистина е много щастлив повод“, каза Зиямби Зиямби, избирателен агент на Мнангагва и министър в кабинета. „Жителите на Зимбабве показаха доверие на нашия президент и ZANU-PF.“

Зимбабве има история на оспорвани и понякога изпълнени с насилие избори през повече от четирите десетилетия на ZANU-PF управление, най-вече при автократичния бивш президент Робърт Мугабе, който беше лидер в продължение на 37 години и ръководи период на икономически колапс, който спечели международна известност на Зимбабве.

Режимът на Мугабе също доведе в Съединените щати и Европейския съюз, прилагащи санкции срещу Зимбабве за предполагаеми нарушения на правата на човека. Тези санкции до голяма степен все още са в сила.

Мугабе беше отстранен от власт чрез военен преврат през 2017 г. и заменен с Мнангагва, неговия бивш вицепрезидент. Превратът беше широко популярен и празнуван като нова зора, но докато Мнангагва обещаваше ера на свобода и просперитет, критиците твърдяха, че бившият партизански боец ​​с прякор „крокодила“ е станал толкова репресивен, колкото и своя предшественик.

Зимбабве имаше само тези двама лидери за повече от четири десетилетия независимост.

Резултатите от изборите за 2023 г. бяха публикувани около 23.30 ч. Събота вечер в официалния център за резултати в Хараре, изненада мнозина. Те дойдоха само 48 часа след затварянето на избирателните секции на отложените избори, когато служителите по изборите планираха да обявят резултатите пет дни след края на гласуването.

„Отхвърляме прибързано всякакви резултати събрани без подходяща проверка“, каза Promise Mkwananzi, говорител на партията CCC на Chamisa, минути след обявяването на резултатите. „Ще съветваме гражданите за следващите стъпки с развитието на ситуацията.“

Въпреки че резултатът вероятно ще бъде внимателно проучен, партията на Чамиса не обяви веднага дали ще го направи оспорват ги по съдебен ред. Чамиса оспори загубата си на изборите през 2018 г. от Мнангагва, но това беше отхвърлено от Конституционния съд.

Наблюдателите на изборите казаха, че имат конкретни притеснения в този вот относно филиал на управляващата партия организация, наречена Forever Associates of Zimbabwe, която според тях е поставила маси в избирателните секции и е взела подробности за хората, влизащи в кабините за гласуване. Ръководителят на мисията на наблюдателите на Африканския съюз, бившият президент на Нигерия Гудлък Джонатан, каза, че дейностите на FAZ трябва да бъдат обявени за „криминални престъпления“. бяха арестувани по обвинения в подривна дейност, за които критиците на правителството казаха, че са скалъпени обвинения.

Преди обявяването на резултатите в събота десетки въоръжени полицаи с водни оръдия охраняваха националния център за резултати. Това беше сцена на смъртоносно насилие след изборите преди пет години, когато войници убиха шестима души по време на протести.

Няма признаци на безредици рано в неделя. Улиците в Хараре, които обикновено бяха оживени от продавачи до късно вечерта, бяха празни скоро след обявяването в събота вечер, докато хората усвояваха резултатите и поредната победа на ZANU-PF, която щеше да отведе управлението на партията до почти половин век.

„Готово е. Никога не се променя“, каза Джералд Чосава, охранител в магазин за хранителни стоки. „Имах известна надежда.“

„Сега е по-добре да се подготвите да се присъедините към другите, които са напуснали страната. Това е най-добрият вариант.“

___

Имрай съобщи от Кейптаун, Южна Африка.

___

AP Африка новини: https://apnews.com/hub/africa

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР