Основният опозиционен кандидат, който се стреми да свали турския президент

...
Основният опозиционен кандидат, който се стреми да свали турския президент
Коментари Харесай

„Ще Ви върна радостта от живота“: Човекът, който може да победи Ердоган

Основният опозиционен претендент, който се стреми да смъкна турския президент Реджеп Тайип Ердоган на изборите идващия месец, даде обещание да анулира наследството на дългогодишния турски водач и да се концентрира върху укрепването на демокрацията, облекчаването на рецесията с разноските за живот и битката с корупцията, написа The New York Times.

Целта на кандидат-президентът, Кемал Кълъчдароглу, е да притегли гласоподаватели, които може би са се уморили от бомбастичната изразителност на Ердоган. Затова Кълъчдароглу организира акции, които са радикално противоположни от тези на Ердоган.

Докато 69-годишният Ердоган процъфтява в конюнктура, която показва силата му и го слага измежду другите международни водачи, 74-годишният Кълъчдароглу се обръща напълно човешки към своите гласоподаватели от скромната си кухня - с чаша чай и кърпи за чинии, висящи от фурната зад него.

Нашата народна власт, стопанска система, правосъдна система и свободи, са под сериозна опасност от Ердоган. Ще изправя страната на крайници и ще изцелявам раните й, а на хората ще върна насладата от живота “, сподели Кълъчдароглу в скорошен  видеоклип, изработен в неговата кухня.

Президентските и парламентарните избори, планувани за 14 май, биха могли фрапантно да прекроят Турция – една от 20-те най-големи стопански системи в света и съдружник на Съединените щати в НАТО. Проучванията на публичното мнение демонстрират, че Ердоган е по-уязвим, в сравнение с когато и да било различен път в неговите 20 години като преобладаващ политик в Турция.

Хроничната инфлация, която доста икономисти приписват на финансовото му ръководство, възлиза на 50% и подкопава фамилните бюджети, разгневявайки гласоподавателите. Разрушителните трусове през февруари, които убиха повече от 50 000 души в Турция, провокираха яд у хората от бавната реакция на управляващите и повдигнаха въпроси дали неуспехът на държавното управление да ограничи небрежните строителни практики е нараснал броя на жертвите.

Годините отпред на Турция трансфораха Ердоган в лицето на турската външна политика, като поддръжниците настояват, че той е засилил световния престиж на страната, а критиците го упрекват в прекалено персонализиране на външните връзки и намаляване на дипломатическия корпус. Той поддържа връзки с Украйна, до момента в който се среща с съветския президент Владимир Путин, макар войната сред тях. Ердоган също по този начин употребява ветото на Турция, с цел да осуети разширението на НАТО, карайки съдружниците да се съмняват в неговата преданост.

От друга страна, Кълъчдароглу даде обещание да ръководи страната по друг метод и се обзалага, че доста турци са подготвени за тази смяна. Но първо той би трябвало да се изправи против Ердоган - сръчен участник в акцията, който е стегнал контрола си върху страната и може да активизира ресурсите й за акцията си.

Кълъчдароглу е противовес на Ердоган. Спрямо мъжествената политическа експанзия на Ердоган, той е мек благородник. По отношение на своята платформа той не е просто демократ, а дава обещание да бъде обединител “, сподели Асли Айдинтасбас, турски академик в института Брукингс.

Последните изследвания на публичното мнение демонстрират лека преднина за Кълъчдароглу. Участват и други двама претенденти. Не се чака някой от тях да събере доста гласове. Ердоган се бори за своя трети петгодишен мандат. Кълъчдароглу даде обещание да се пенсионира след един мандат, с цел да може да прекарва време с внуците си.
Кой е Кемал Кълъчдароглу?
Кемал Кълъчдароглу се ражда през 1948 в едно село на анадолския район Тунджели. Той произлиза от алевитското малцинство в Турция. От общо седем деца в фамилията Кемал е единственият, който приключва университет - със компетентност стопанска система и финанси. Кариерата му стартира през 1971 година като референт към турското Министерство на финансите. През 1992 Кълъчдароглу става шеф на Службата за обществено обезпечаване, а през 1999 се пенсионира.
Борец срещу корупцията
Кълъчдароглу се слави като човек, който е почтен и на който може да се разчита - качества, които не са безусловно типични за политиците, изключително в Турция. Като държавен чиновник той се бори против корупцията, а опитът му в общественото обезпечаване го е научил да “открива и игла в купа сено “.

„ Ако го оставям в стая, цялостна с папки и досиета,  Кълъчдароглу може мигновено да се ориентира и да открие всяка неправда и машинация. А да си почтен в тази сфера не е просто добродетел, а нужда “, споделя член на неговата партия пред DW.

След изборите през 2002 година, когато Ердоган застава отпред на страната, Кълъчдароглу също влиза в турския парламент. Пет години по-късно той към този момент е заместник-председател на парламентарната група на Републиканската национална партия (РНП). Медийното внимание към него се ускорява, откакто изнася няколко доказателства за корупционни практики. През 2009 той се кандидатира за кмет на Истанбул, само че губи от претендента на Ердогановата ПСР.

Когато през 2010 година дългогодишният водач на РНП Дениз Байкал се отдръпва от поста поради секс скандал, Кълъчдароглу го наследява. Въпреки че тогава той получава съвсем единомислещата поддръжка на партията, обстановката в този момент е по-различна. Той притегля и интернационалното внимание, когато в “Марша за правдивост ” през 2017 година извървя 420-те километра между  Анкара и Истанбул. Това беше метод да притегли вниманието към репресиите, осъществявани от държавното управление на ПСР.
„ Никога не се гневя “
Кълъчдароглу е човек, който се слави и със своето успокоение. Наричат го „ турския Ганди “, “Кротката мощ ” и “Демократичният чичо ”. В едно свое изявление той споделя, че “никога не се гневи ”, а брачната половинка му удостоверява това.

Той е доста благ и доста спокоен. Даже от време на време прекомерно спокоен. Никога не покачва звук. Не можеш даже да се скараш с него. Понякога ме побърква, че е толкоз спокоен ”, споделя Селви Кълъчдароглу.

Депутатът от РНП Бюлент Кушоглу познава Кълъчдароглу от години.

“Да работиш с него наподобява елементарно, само че в действителност е много мъчно. Той е изключително толерантен, целенасочен, деликатен и трудолюбив ”, споделя Кушоглу.

Смята се, че Калъчдароглу е и политикът в Турция, против който са осъществявани най-вече покушения. Сред тях е и опит за линчуване в Анкара през 2019. Кълъчдароглу е претърпял още въоръжено нахлуване от Кюрдската работническа партия (ПКК), офанзива против него в Народното събрание и опит за бомбен атентат, осъществен от така наречен “Ислямска страна ” по време на “Марша за правдивост ”.
Кой е най-хубавият претендент?
Кълъчдароглу е считан за човек, който не е задоволително харизматичен, с цел да бъде действителна опция на Ердоган, макар позитивния си имидж. Кандидатурата му към този момент провокира разнобой в опозиционната коалиция, в която има шест партии. Втората най-голяма политическа мощ в обединението, националистическата “Партия на положителното ”, заплаши да напусне обединяването, откакто стана ясно, че Кълъчдароглу ще бъде претендентът на опозиционните сили.

Според лидерката на партията Мерал Акшенер, претендентът би трябвало да е някой, “който може да победи Ердоган ”. Според нея Кълъчдароглу не дава отговор на това изискване - за разлика от кмета на Истанбул Екрем Имамоглу, чиято кандидатура също се обсъждаше от опозицията. Факт е, че Кълъчдароглу в никакъв случай не е печелил избори.

Преди общинските избори през 2019 година, Ердоган се прицели в Кълъчдароглу с думите:

Не можете даже да пасете овца. Вие загубихте изборите девет пъти. Сега ще загубите десетите “.

След доста договаряния при закрити врата рецесията в опозиционната коалиция за момента наподобява преодоляна. Акшенер се разгласи в поддръжка на кандидатурата на Кълъчдароглу. Компромисът бе реализиран след заричане, че Имамоглу и кметът на Анкара Яваш, който тя също поддържа, ще бъдат назначени за заместник-президенти при евентуална победа. Всяка от останалите партии в обединението също ще дефинира по един заместник-президент. Според турската конституция няма предел за броя на заместниците на президента.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР