Основният фокус на операцията, извършена от около 250 разследващи вчера

...
Основният фокус на операцията, извършена от около 250 разследващи вчера
Коментари Харесай

Европол разби мрежа за пране на пари, предлагала онлайн услуги на престъпници

Основният фокус на интервенцията, осъществена от към 250 проверяващи през вчерашния ден в трите страни, е била финансова институция в Литва, основана под прикритието на проведена незаконна група от Италия. Претърсени са били общо 55 здания и са били иззети над 11,5 милиона евро, се споделя в известието, представено от Българска телеграфна агенция.

" От 2017 година насам към 2 милиарда евро са били изпирани от двама основни обвинени посредством международна мрежа от фиктивни сдружения. Заподозрените, които са задържани, са предложили пране на пари онлайн като услуга на нарушители ", оповестява Европол.

Според европейската полицейска работа хиляди нарушители са употребявали услугата на финансовата институция, с цел да им помогне да легализират пари, добити посредством незаконна активност. Става въпрос главно за пари, добити посредством укриване на налози, измами, киберпрестъпления и трафик на опиати.

В Италия е бил задържан още един обвинен, за който управляващите настояват, че е трансферирал през системата на незаконната група 15 милиона евро, присвоени от публични фондове.

Европол и Евроджъст, организацията на Европейски Съюз за съдействие в региона на наказателното правораздаване, са координирали и оказали поддръжка за интервенцията.

Финансовата институция в Литва към този момент бе затворена от управляващите през 2022 година, когато усилените следствия доведоха до заличаване на незаконната мрежа, добавя Европол.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР