„Основният фокус на антикризисните мерки трябва да бъде поставен при

...
„Основният фокус на антикризисните мерки трябва да бъде поставен при
Коментари Харесай

Икономист: Намаляването на ДДС на храните от първа необходимост, няма да свали цените им

„ Основният фокус на антикризисните ограничения би трябвало да бъде подложен при компенсирането на тези пластове от българското общество, които зависят от бюджета. “ Това съобщи в изявление за БГНЕС икономистът проф. Ганчо Ганчев.

Според него обезщетенията за бизнеса не би трябвало да са идентични за всички.

„ Има сегменти в бизнеса, които доста бързо трансферират повишаването на цените на тока, газа и другите енергоносители върху крайната продукция, а има и такива браншове, където това е затруднено “, съобщи той.

Икономистът акцентира, че намаляването на Данък добавена стойност може да помогне при някои артикули, които са свързани с първостепенни потребности, като самун и други

„ Но и там не сме доста сигурни дали намаляването на Данък добавена стойност ще се изрази в понижаване на цените или даже закъснение на повишаването на цените, защото тук има една икономическа специфичност. Това са артикули с ниска разтегливост на търсенето, т.е. артикули от първостепенна нужда и при тях тежестта на цените се трансферира върху потребителя. Колкото и добре да е намаляването на Данък добавена стойност на хляба, само че тъкмо при него е минимум евентуално да се изрази в понижаване на цената “, съобщи проф. Ганчев.

По отношение на цялостната обстановка той означи, че стопанската система продължава да пораства, въпреки и не с тези темпове, които се възнамеряваха през предходната година.

„ Икономиката продължава да пораства, въпреки и със забавени темпове. Основно става дума за номинален напредък, само че има и към 2%, регистриран е повишен експорт и импорт “, сподели проф. Ганчев.

Ситуацията с инфлацията ще зависи значително от интернационалните пазари.

„ Доколкото има някакво успокоени на пазара на горива, може да има и някакво усмиряване на инфлацията, само че никой не може да планува какво ще се случи през идващите месеци, поради диалозите за наказания, войната в Украйна “, съобщи проф. Ганчев и добави:

„ Пресилено е да се каже, че инфлацията ще се забави “, добави той.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР