Основният боен самолет на Военновъздушните ни сили - МиГ-29, е

...
Основният боен самолет на Военновъздушните ни сили - МиГ-29, е
Коментари Харесай

Бойните ни самолети са на повече от 30 години

Основният военен аероплан на Военновъздушните ни сили - МиГ-29, е на повече от 30 години. През годините те имаха проблем с ремонта, обезпечаването на аварийни елементи и поддръжката. През 2017 година се стигна до такава степен, че водачи от авиобазата " Граф Игнатиево " отхвърлиха да летят при неприятно време.

Съветският съюз ни подарява 22 такива през 1989 година, сега имаме 14, 8 от тях са годни да летят. През 2014 година стана ясно, че ресурсът им изтича заради липса на аварийни елементи на поправки. През 2016 година бяха останали единствено два летящи самолета. Машините биват поддържани посредством софтуерен канибализъм, елементи от нелетящи самолети биват слагани на тези, които летят.

Благодарение единствено на напъните на техниците, които към момента крепят МиГ-29, те летят, свидетелства някогашният пълководец на авиобазата в Граф Игнатиево ген. Димитър Цветков.

" Всеки аероплан си има механик, има и монтьор, който му е асистент. Той знае най-добре в какво положение му е повереният аероплан. Последен откакто го прегледа своя автограф поставя и водача. И при завръщането от летателна задача дава оценка ", съобщи о.з. ген. Димитър Цветков, някогашен пълководец на авиобаза " Граф Игнатиево ".

Самолетите имат софтуерни системи от края на 70-те години. Липсва съвременна навигационна система, което прави летенето в тъмната част на деня над море изключително мъчно.

" Ако е имало облаци и водачът е летял под облаците, това е извънредно комплицирана конюнктура, изпълнявана с един много остарял от техническа и морална позиция аероплан, който не разполага с съвременни качества и не можем да изключим разновидността водачът да е изгубил ориентировка ", добави Тодор Тагарев, някогашен министър на защитата.

Ракетите, с които летят изтребителите, също са остарели и би трябвало да бъдат изведени от въоръжение.

" Ние нямаме ракети - всичко е с изминал период на валидност. Военновъздушни сили не престават да удължават - хората го вършат, както се споделя, от положително сърце, но доста би трябвало да се внимава, тъй като ракетите са под самолетите. И те, в случай че не са в редовност, можем да загубим самолета, можем да загубим по-важното - водача ", добави Валентин Радев, някогашен заместник-министър на защитата (2009-2013 година).

" Възможно е. Има и случай, в който ракетата се задейства, а не излиза от пусковото устройство. Понеже моторът на ракетата е барутен, струята е много огромна и прогаря крилото и може да докара до това самолетът да стане неуправляем, имало е такива случаи ", разяснява о.з. ген. Димитър Цветков, някогашен пълководец на авиобаза " Граф Игнатиево ".

Два пъти - през 2015-а и 2018-а година страната удължи ресурса на моторите на изтребителите, само че за няколко години. В момента летят 8 от 14 изтребителя.

" Самолет, който е на техническо ниво на 70-те години на 20 век, т.е. това са 40 и повече години като технологии, въпреки той да е създаден към края на 80-те години самолетът, само че нищо в него не е усъвършенствано ", добави проф. Тодор Тагарев, някогашни длъжностен министър на защитата.

" Как да не са надеждни, то има модерно съоръжение. МиГ-29 бил нерешителен оборудването му не разрешавало, а Ф-16 бил доста по-сигурен значи Ф-16 има най-различни модификации, както и МиГ-29 ", разяснява о.з. ген. Димитър Цветков, някогашен пълководец на авиобаза " Граф Игнатиево ".

Проблем от години за водачите ни е и незадоволителният брой летателни часове, които те натрупват на година поради недобре поддържаната техника.

" Нормативът за подготовка, за обявление на обстоятелството, че един водач на изтребител или аероплан е боеготов за осъществяване на най-различни задания, е да прави по 180 часа годишно. Нашите водачи вършат в пъти по-малко нальот ", разяснява проф. Тодор Тагарев.

Въпреки дребното летателни часове - по признанията на специалисти - водачите ни са чудесно готови.

" И командирът на Военновъздушни сили е извънредно добре квалифициран и почтен водач, и командирът въз основата " Граф Игнатиево " е извънредно добре квалифициран, това е някогашният пълководец по летателната подготовка на водачите ", означи Красимир Каракачанов, някогашни министър на защитата.

Самолетите имат проблем и с остарелите радарни системи на земя, които насочват изтребителите ни. Преди покупката на Ф-16 блок 70 страната изследва опцията да купи 3D радари за към 400 млн. лева

" Ние продължаваме да наливаме пари в остаряла техника и те просто изтичат. И МиГ-29, и Су-25, и танковете Т-72 - това са някакви безнадеждни ходове ние да удържим още малко ситуацията, без да решим нито един проблем ", безапелационен е проф. Тодор Тагарев.

" Те не са съвместими с нашите, споделям " нашите ", тъй като ние сме НАТО, с НАТО-вските самолети, това е проблем. Там има едни линкове, които са разнообразни, те са съветски, тези са НАТО-вски и, естествено, в никакъв случай няма да бъдат дадени от едните на другите ", сподели още Валентин Радев.

Държавата подписа контракт за над 2 милиарда лева със Съединени американски щати за 8 нови изтребителя Ф-16, първите от които се чакат през 2022 година.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР