Основните индекси на водещите фондови борси в Европа записаха смесени

...
Основните индекси на водещите фондови борси в Европа записаха смесени
Коментари Харесай

Европейските борсови индекси търсят посока в началото на седмицата*

Основните показатели на водещите фондови тържища в Европа записаха смесени резултати в първия ден от комерсиалната седмица на фона на политическата рецесия в Италия и комерсиалния спор сред Съединени американски щати и Китай, съобщи Ройтерс.

Общият европейски показател STOXX 600 се намали с 0,09 пункта, или 0,33%, до 71,23 пункта. Немският DAX регистрира растеж от 2,91 пункта, или 0,02%, до 11 696,71 пункта. Водещият показател на Лондонската борса FTSE 100 изтри 19,74 пункта от цената си, или 0,27%, достигайки равнище от 7 234,11 пункта. Френският CAC 40 се намали с 15,78 пункта, или 0,30%, до 5 312,14 пункта.

Обемът на търговия като цяло е невисок, защото пазарите в Индия, Япония и Сингапур са затворени поради разнообразни национални празници.

Инвеститорите останах внимателни, откакто опасенията, че комерсиалния спор сред Пекин и Вашингтон ще продължи по-дълго от предстоящото натежаха върху пазарите. През уикенда американската банка Goldman Sachs заяви, че не чака разногласието сред двете най-големи стопански системи да бъде позволен преди американските президентски избори през 2020 година

През тази седмица вниманието на вложителите ще бъде ориентирано към данните за немската стопанска система, които ще бъдат оповестен в сряда, и годишния симпозиум на Федералния запас в края на седмицата, от които се чака спомагателна изясненост за бъдещите проекти на централната банка за главната й рента.

На корпоративния фронт продължава наддаването за немския производител на осветителни тела Osram, откакто австрийският производител на чипове и датчици AMS съобщи, че е подготвен да заплати за компанията 10% от американските вложители Ваіn Саріtаl и Саrуlе, който насочиха оферта от 3,4 милиарда евро за немското сдружение. Акциите на Osram скочиха с 9,54%, до момента в който тези на AMS поевтиняха с 9,84%.

Книжата на Thomas Cook - най-старата туристическа компания в света, се сринаха с 17,13%, откакто компанията заяви, че ще изиска от вложителите си още 150 млн. паунда, откакто по рано влезе в договаряния за избавителен пакет от банки и най-големия си акционер - китайската Fosun, за 750 млн. паунда.

Турбулентна седмица в Съединени американски щати

Основните борсови показатели на Уолстрийт се намалиха в петък на фона на новите терзания към комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай и евентуалното и въздействие върху международната стопанска система, съобщи Си Ен Би Си.

Промишленият показател Dow Jones записа спад от 90,75 пункта, или 0,34%, до 26 287,44 пункта. Широкообхватният Standard & Poor’s 500 се намали с 19,44 пункта, или 0,66%, до 2 918,65 пункта. Индексът на високотехнологичните сдружения Nasdaq изтри 80,02 пункта от цената си, или 1%, до 7 959,14 пункта.
Като цяло седмицата на Нюйоркската фондова борса бе турбулентна, като в понеделник бяха регистрирани най-големите ежедневни загуби от началото на годината. Dow записа седмичен спад от 0,3%, до момента в който &P 500 и Nasdaq се разделиха с към 0,1% от цената си.

В петък американският президент Доналд Тръмп съобщи пред кореспонденти, че Съединени американски щати към момента не са подготвени да сключат съглашение с Китай. „ Китай желае да направи нещо, само че аз няма да подхващам деяние “, разяснява Тръмп. „ Двадесет и пет години на корист, не съм подготвен толкоз бързо да продължа напред “„ добави той.

Тръмп също съобщи, че Съединени американски щати няма да вършат бизнес с Huawei. Малко по-късно обаче Fox Business заяви, че Белият дом е пояснил изявленията на Тръмп за Huawei, наблягайки, че президентът е имал поради, че американското държавно управление няма да купува артикули на китайската телекомуникационна компания.

Това докара до поевтиняване на акциите на производителите на чипове Micron Technology и Skyworks Solutions надлежно с 2,60% и 3,43%.

Новините от Вашингтон идва няколко дни, откакто Пекин спря вноса на американска соя, следвайки обвиняванията на Вашингтон, който дефинира Китай като валутен манипулатор. Обвиненията от Съединени американски щати пристигнаха, откакто Пекин остави валутата си, юана, да доближи най-ниското ниво по отношение на $ от повече от 10 години.

„ Ако имаше някакви подозрения, президентът Тръмп ясно показва, че е минал от комерсиална на валутна война “, разяснява Харвиндър Калира от Alpine Macro. Според него Федералният запас ще бъде заставен да одобри по-агресивно разхлабване на паричната си политика, в случай че Тръмп продължи с натиска върху Китай.

Умерени облаги в Азия

Водещите показатели на фондовите тържища в Азия записаха леки покачвания в понеделник, следвайки волатилна седмица на международните пазари на фона на ескалацията на комерсиалното напрежение сред Съединени американски щати и Китай, съобщи Маркетоуч.

Aмериканският банков колос Goldman Sachs съобщи в неделя, че не чака двете страни да реализират съглашение преди президентските избори в Съединени американски щати през 2020 година и предизвести, че комерсиалния спор оказва по-голямо въздействие върху американската стопанска система, в сравнение с се очакваше. В записка до вложителите, банката заяви, че намалява прогнозата си за растежа на американската стопанска система и че рискът от криза пораства.

В ранните часове Китайската централна банка дефинира формалния референтен курс за националната си валута от 7,0211 юана за $, което е по-ниско от нивото в петък, само че над упованията на анализаторите.

Оосновният бенчмарк в континентален Китай Shanghai Composite се увеличи с 40,24 пункта, или 1,45%, до 2 814,99 пункта, до момента в който по-малкият Shenzhen Composite напредна с 29,14 пункта, или 1,97%, до 1 508,99 пункта. Хонконгският Hang Seng записа спад от 114,58 пункта, или 0,44%, до 2 5824,72 пункта, на фона на продължаващите митинги в специфичния административен регион.

Водещият показател на борсата в Сеул Kospi регистрира растеж от 4,54 пункта, или 0,23%, до 1 942,29 пункта, следвайки облагите в софтуерния бранш, където акциите на Samsung и SK Hynix нарастнаха надлежно с 1,27% и 1,64%. В Австралия ASX 200 се увеличи с 5,90 пункта, или 0,09%, до 6 590,30 пункта.

Пазарите в Япония останаха затворени поради народен празник.

У нас

Индексите на Българската фондова борса (БФБ) записаха смесени резултати в ранната търговия. Основният бенчмарк SOFIX регистрира растеж от 0,16 пункта, или 0,03%, до 583,79 пункта. BGBX40 се намали с 0,36 пункта, или 0,31%, до 114,46 пункта. BGTR30 записа спад от 0,56 пункта, или 0,11%, до 507,15 пункта. BGREIT се увеличи с 0,12 пункта, или 0,09%, до 126,54 пункта.

 

*Информацията е настояща към 13:05 часа
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР