Основните индекси на водещите фондови борси в Европа регистрират повишения

...
Основните индекси на водещите фондови борси в Европа регистрират повишения
Коментари Харесай

Европейските борси се задържат на зелена територия*

Основните показатели на водещите фондови тържища в Европа записват покачвания за трета поредна сесия в ранната търговия в сряда, откакто положителните корпоративни доклади за четвъртото тримесечие засенчиха опасенията, свързани с покачването на лихвените проценти, преди основните против на Европейската централна банка и Централната банка на Англия, съобщи Ройтерс.

 Общият европейски показател STOXX 600 регистрира растеж от 2,93 пункта, или 0,62%, до 477,79 пункта, Немският индикатор DAX се увеличи с 67,21 пункта, или 0,43%, до 15 686,6 пункта. Водещият показател на Лондонската борса FTSE 100 напредна с 63,03 пункта, или 0,84%, до 7 598,81 пункта. Френският измерител CAC 40 записва растеж от 22,63 пункта, или 0,32%, до 7 122,12 пункта.

„ Позицията на Европейската централна банка по отношение на по-устойчива инфлация ще бъде от решаващо значение на следващия ден “, разясняват стратезите на Commerzbank Райнер Гунтерман и Хауке Зиймсен.

Данните за инфлацията от Германия и Франция подхраниха упованията за смяна на тона на ЕЦБ към по-агресивен, до момента в който анализаторите актуализираха прогнозата си за инфлацията в еврозоната през януари.

„ За ЕЦБ става все по-трудно да оправдава своята позиция за инфлацията, като по всяка възможност Лагард ще би трябвало да отговори на сложни въпроси, защото Фед се готви за покачване на лихвата през идващия месец, а Английската централна банка евентуално ще предприеме сходен ход още на следващия ден. Следователно, рискът от ускорение на стягането на политиката на ЕЦБ нараства “, показват стратезите на Commerzbank.

През последните седмици пазарите покачиха упованията си за увеличени на лихвените проценти от ЕЦБ, като в този момент прогнозите са за две покачвания през тази година.

Тази седмица бенчмаркът STOXX 600 е компенсирал повече от половината от загубата от 4%, записана през януари, откакто мощните корпоративни облаги за последното тримесечие противодействат на опасенията от стягане на паричната политика.

Технологичният показател SX8P се увеличи с 1,02%, следвайки растежа на Nasdaq от миналата сесия.

Цената на книжата на Ocado се увеличи с 6,50%, откакто Credit Suisse увеличи рейтинга си за акциите на английската компания за онлайн поръчки на хранителни артикули.

Акциите на немският снабдител на чипове Siltronic нарастнаха с 1,33%, откакто компанията регистрира 17% растеж на облагата за тримесечието и съобщи, че чака търсенето на полупроводници да се усили.

Цената на книжата на Novo Nordisk скочи с 3,37% макар че финансовият доклад на датската фармацевтична компания за четвъртото тримесечие не отговори на упованията. Ръстът се дължи на това, че тя си сложи за цел напредък на продажбите от 6% и 10% в локални валути през 2022 година

Акциите на Swedbank поевтиняха с 4,15%, откакто оперативната облага на компанията за последното тримесечие се оказа по-малка от предстоящото.

Ръст в Съединени американски щати

Основните показатели на Нюйоркската фондова борса записаха покачвания във вторник, откакто Уолстрийт опита да се възвърне от бурния януари, съобщи Си Ен Би Си.

Промишленият показател Dow Jones приключи сесията с растеж от 273,38 пункта, или 0,78%, до 35 405,24 пункта. Широкообхватният индикатор Standard & Poor’s 500 се увеличи с 30,99 пункта, или 0,69%, до 4 546,54 пункта. Индексът на високотехнологичните сдружения Nasdaq напредна със 106,12 пункта, или 0,75%, до 14 346 пункта.

„ След като бяха мощно разсеяни през месец януари, вложителите и търговците най-сетне насочват вниманието си към сезона на докладите “, разяснява Джеф Килбърг, основен капиталов шеф в Sanctuary Wealth.

Банковите акции поведоха ралито на пазара, като цените на книжата на Goldman Sachs,  JPMorgan Chase и Wells Fargo се покачиха надлежно с 2,64%, 1,72% и 3,3%. Банковият бранш записа облаги, откакто доходността по 10-годишните американски държавни скъпи бумаги се увеличи с 2 базисни пункта и мина прага от 1,8%. Възходящата траектория на доходността на облигациите се резервира даже след публикуването на данните за производството в Съединени американски щати за януари, които демонстрираха признаци за ускорение на инфлацията.

Акциите на фирмите от софтуерния бранш също се оцветиха в зелено. Цените на книжата на Netflix, Meta и Alphabet се покачиха надлежно с 7,02%, 1,83% и 1,73%.

Движенията във вторник удължиха ралито на Уолстрийт след волатилен месец на търговия през януари. През последните няколко дни вложителите се втурнаха да купуват поевтинели акции, откакто S&P 500 за малко попадна в територия на промяна (спад от най-малко 10% по отношение на върховото ниво).

Въпреки че в последните дни се следи растеж, водещите показатели записаха обилни спадове през януари. Dow се намали с 3,3% за месеца, до момента в който S&P 500 и Nasdaq изгубиха надлежно 5,3% и 8,9% от цената си, регистрирайки най-лошото си месечно показване от март 2020 година

Януарските разпродажби пристигнаха, откакто Федералният запас на Съединени американски щати алармира подготвеност за стягане на паричната си политика през тази година, в това число посредством няколкократно нарастване на лихвените проценти.  Тези ограничения имат за цел да укротят инфлацията в Съединени американски щати, която се форсира до най-високото си равнище от близо четири десетилетия. Това накара вложителите да се оттеглен от софтуерните акции, които нормално поевтиняват при повишение на лихвите.

Що се отнася до сезона на докладите, досега 78,5% от фирмите от S&P 500, които са показали финансовите си резултати за последното тримесечие, са надминали упованията на анализаторите.

Nikkei напредна с над 400 пункта

Борсовите показатели в Япония и Австралия записаха покачвания в сряда, съобщи Си Ен БИ Си.

Водещият показател на Токийска фондова борса Nikkei 225 регистрира растеж от 455,12 пункта, или 1,68%, до 27 533,6 пункта.

В Австралия показателят ASX 200 се увеличи с 81,7 пункта, или 1,17%, до 7 087,7 пункта, откакто на гуверньора на Австралийската централна банка Филип Лоу, съобщи, че решението на институцията за преустановяване на пандемичната стратегия за покупки на облигации не значи, че „ покачването на лихвите е неизбежно “.

„ Осъзнавам, че в редица други страни прекратяването на стратегиите за пазаруване на облигации бе последвано, или се чака да бъде последвано от покачване на лихвените проценти. По-ниското равнище на инфлация и по-бавният растеж на заплатите в Австралия са основните аргументи, заради които не би трябвало да следваме другите “, разяснява Лоу.

Пазарите в континентален Китай, Хонконг Южна Корея и Сингапур останаха затворени по случай празненствата към Китайската Нова година.

 У нас

Индексите на Българската фондова борса (БФБ) записаха покачвания в ранната търговия. Основният показател SOFIX регистрира растеж от 2,74 пункта, или 0,44 %, до 623,07 пункта. BGBX40 напредна с 0,52 пункта, или 0,37%, до 141,76 пункта. BGTR30 се увеличи с 1,61 пункта, или 0,23%, до 695,03 пункта. BGREIT записа растеж от 0,34 пункта, или 0,21%, до 165,82 пункта.

 

*Информацията е настояща към 13:05 часа
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР