Основни моменти в Преспанския договор, подписан с Гърция за смяната

...
Основни моменти в Преспанския договор, подписан с Гърция за смяната
Коментари Харесай

Договорът с Гърция се замразява частично заради преговорите с ЕС, предупреди Заев

Основни моменти в Преспанския контракт, подписан с Гърция за промяната на името на Северна Македония, няма по какъв начин да се изпълнят.

За това предизвести македонският министър председател Зоран Заев дни откакто специалисти означиха рисковете от забавянето на договарянията с Европейския съюз, появили се за контракта, поставил завършек на десетилетния спор.

" Определени глави ще бъдат замразени, тъй като не може да се приложат. Ще опитаме да ги използван, само че двете са свързани едно с друго, " разяснява Заев в изявление за гръцкия канал на " Евронюз ", представено от " Катимерини ".

Става дума главно - както допускаха гръцки специалисти - за вътрешната приложимост на името на Северна Македония, наричала се единствено Македония допреди подписването на контракта. Пълното въвеждане на името за вътрешна приложимост ( " алена линия " на Атина, която Скопие прие) е обвързано с началото на договаряния за участие в Европейския съюз, против което Франция оказа опозиция този месец.

Мярката бе замислена като гаранция, че Гърция няма да блокира договарянията, защото правеше точно това години наред поради разногласието за името.

" Съдбата на контракта зависи от изборите "

Заради европейската обсада в Северна Македония ще има избори през април. Премиерът предизвести, че " няма опция " на участието в Европейски Съюз и че " в случай че светлината от звездите на знамето на Европейския съюз югасне, ще остане единствено мрачевина. И може да се изгубим в тази мрачевина. "

Междувременно главната опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ, която бе съперник на Преспанския контракт, само че се раздели в оценката си за референдума за името предишния септември, стартира да разяснява по какъв начин изборите могат да се отразят на историческото съглашение.

" Съдбата на Преспанския контракт ще зависи от резултатите от изборите, " разгласи водачът ѝ Християн Мицкоски в изявление за сръбския в. " Политика ". " Ако имаме устойчиво болшинство от две трети в Народното събрание и болшинство от депутатите от другите етнически общности, се отваря опция за връщане с крачка обратно, " сподели той, без да навлиза в детайлности каква крачка може да се има поради.

Същевременно Мицкоски добави, че " (Северна) Македония би трябвало да се върне бързо по пътя към пълноправно участие в Европейски Съюз, а това изисква да се поправя грешката. " " Няма контракт, който да може да ми забрани да бъда македонец, който приказва македонски език и който е от Македония. Концепцията ни е: " Не " на антиквизацията и " не " на севернизацията, а " да " на завръщането на македонизма в (Северна) Македония. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР