Основната точка, по която не могат да се разберат протестиращи

...
Основната точка, по която не могат да се разберат протестиращи
Коментари Харесай

За какво не могат да се разберат енергетиците и правителството?

Основната точка, по която не могат да се схванат протестиращи и държавно управление е внасянето на проектите в Европейската комисия. Според синдикатите проектите би трябвало да бъдат напълно предоговорени, съгласно страната - това ще докара до загуби. По проекта за обективен преход плануваните средства за над 1,15 милиарда евро.



Тази заран държавното управление разгласява обновени териториални проекти за обективен преход на областите Стара Загора, Перник и Кюстендил. Това са и районите, които биха били най-тежко наранени от прекъсването на въгледобива и прилежащите към него тецове.



Общата сума на средствата за трите области е 1,15 млн. евро като най-вече от парите ще бъдат ориентирани към Стара Загора - 936 млн. евро, а минимум към Перник - 92 млн. евро.

Според обновените проекти отпадат датите за затваряне на тецоеве, само че остават условията за затваряне на мощности, което на процедура значи същото. Още 15 години могат да работят тецовете. Още 10 години спомагателен период ще бъде даден за рекултивация.



" Не приказваме за друга дата, друга от 2038 година. Това е годината, когато ще спре производството на ток от въглищни централи. Имаше претенции от протестиращи да отпадне датата 2026 година за Топлоелектрическа централа " Бобов дол " - да тя е отстранена ", сподели министър председателят Николай Денков на 1.10.2023 година

" Премахнаха датата от текста, само че самият текст остана, т.е. затваряне на мощности 2026 година си го има като текст. Тука към този момент е въпросът от 4500 конфигурирани мощности, 1600 които би трябвало да затворят - през 2026 година кои са ", разяснява Любомир Спасов, изп. шеф на Топлоелектрическа централа " Бобов дол ".

" В проекта е записано " няма да се затварят мощности ", само че също е записано, че ще работят до 2030 година на 1500 мегавата, до 2035 на 1000 мегавата. Това са 3 млн. тона въглища, значи половин рудник да работи от три ", съобщи Бисер Бинев, синдикалист в " Мини Марица-изток ".







Три са главните насоки, по които държавното управление ще разпредели парите - за създаване на устойчиви мощности, в това число ВЕИ, за обществена поддръжка и обезпечаване на претовареност и за основаване на различни промишлености, в които хората ще могат да работят.



От своя страна обаче синдикатите имат други претенции: да няма междинни години за прекъсване на мощности, а това да стане напълно през 2038 година; да бъде непокътнато производството на ток от въглища; да бъде написана енергийна тактика и да бъде отсрочена либерализацията на пазара на ток за бита.

" Териториалните проекти не затварят мини и ТЕЦ-ове, тяхната цел е да привлекат 4 милиарда лв. във въглищните райони посредством няколко разнообразни европейски стратегии ", сподели министър председателят Николай Денков на 1.10.2023 година



Правителство и синдикати се разминават и в информацията за бъдещи обществени пакети за напускащите въгледобива и енергетиката.

" Правителството ще работи дружно със синдикатите по национална стратегия за обезщетителни пакети ", даде обещание министър председателят Денков.

" Ние знаем едно - пари за обезщетение и за ранно пенсиониране няма - тези пари ще отидат за нещо друго, те не идват за нас. От една страна ни споделят до 2038 година ще работите, от друга ни споделят: " елате да си вземете компенсацията ", разяснява Владимир Топалов, ръководител на миньорска федерация " Подкрепа ".



Предложението среща рецензии и от икономисти.

" Това е едно от тези грандомански обещания, които не вземат решение обществените проблеми, просто хвърлят едно решение, което се пробва да потуши пожара - това, което съответно би трябвало да се направи е да се види кои хора би трябвало да се пенсионират по-рано, кои хора могат да се преквалифицират или да се преструктурират в друго дружество ", изясни Констанца Рангелова, ЦИД.

Синдикатите не престават да държат и проектът да бъде напълно трансформиран. Според държавното управление обаче е имало риск да загубим средства в случай че проектът не беше импортиран.

" Това значи, че ние губим средствата и оттук насетне няма какво да си приказваме, диалогът става непотребен, всеки ще се оправя сам ", сподели министър председателят.

" Топката е в тяхното поле, ние също протягаме ръка, не желаеме нещо кой знае какво. Искаме да дойдат тук и да се срещнат - както е казано - с националната обич ", Бисер Бинев, синдикалист в " Мини Марица-изток ".

Внесените териториални проекти не са дефинитивни, а занапред ще бъдат предоговаряни с Европейската комисия.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР