Основната тема е да се отговори на въпроса кой ще

...
Основната тема е да се отговори на въпроса кой ще
Коментари Харесай

Христо Панчугов: Партиите вегетират и подхранват разделението на гражданите

Основната тематика е да се отговори на въпроса кой ще ръководи откакто изборите отминат. Най-важното, което българските жители желаят да видят, е евентуалната бъдеща формула на ръководство, както и политическият дневен ред, към който ще бъде образувано това ръководство. Към този миг по-скоро липсва отговор и на двата въпроса и това е най-драматичното развиване до този миг на акцията, сподели в изявление за БГНЕС политологът Христо Панчугов и учител по политически науки в Нов български университет.

„ Виждаме за следващ път препотвърждаване на към този момент съществуващи настройки – опитът да се радикализират гласоподавателите “, акцентира Панчугов и добави, че няма опит да се приказва по политики, тъй като това по-скоро разделя, в сравнение с да сплотява както българските партии, по този начин и към този момент решилите да гласоподават. „ И от тази позиция най-нежеланото следствие ще бъде, в действителност, липса на опит да се разшири политическата поддръжка в посока негласуващите български гласоподаватели и това за мен е най-важната цел надлежно в идната предизборна акция “, съобщи той.

Политологът изясни, че стои и въпросът за връщането на институционалния потенциал в границите на българската администрация и държавност, т.е. способността на институциите да ръководят процеси и рецесии, която беше намаляла през последните години. „ Втората значима тематика изрично ще остане Планът за възобновяване и резистентност и нужните ограничения, с цел да може въпреки всичко тези пари да стартират да бъдат усвоявани в посока икономическо развиване “, означи той.

Според Панчугов третата значима тематика, която е обвързвана и с първата, е точно възстановяване на системата за сигурност на България във всяко едно отношение – както към външни закани, свързани с спора в Украйна, по този начин и към вътрешни закани, които да разрешат приемането ни в Шенген.

Политологът разяснява и че първото място на изборите ще има значение само и единствено за това да се реши дали продължава да господства настройката в посока политическа смяна, или ще завоюва настройката в посока опазване на статуквото такова, каквото е то сега. „ Но по този начин или другояче, защото разликите евентуално ще бъдат извънредно близки, даже на този въпрос няма да се отговори същински свястно, или най-малко изрично. По-важният въпрос е кой ще ръководи, както към този момент споделих. Това, несъмнено, включва изясненост освен към дневния ред и политиките, които ще бъдат отстоявани, само че и въпреки всичко кои са хората, които се разпознават с тези политики, надлежно хора, политически обединения, обединения “, счита той и уточни, че това е огромният въпрос, а той надали ще бъде решен от това кой ще е първи или втори в идващото съревнование.

„ Това, което липсва, е опит да се разбере по какъв начин наподобява представителството на останалите български жители. В този смисъл по какъв начин наподобява олицетворяването на политическата смяна, на модела на правене на политика в България и когато този модел бъде открит, т.е. в случай че някой, който успее да формулира подобен, се появи, тогава, в действителност, ще се отвори ветрилото към хора, които не гласоподават. В момента това разделяне, което наблюдавате, не е на българските жители толкоз, колкото е на обединенията, които вегетират върху него и го подхранват, с цел да си подсигуряват някаква форма на посланичество “, сподели още Панчугов и заключи, че това по-скоро е нездравословно, в сравнение с оказва помощ сега на процеса.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР