Основната причина за затлъстяването е преяждането и липсата на физическа

...
Основната причина за затлъстяването е преяждането и липсата на физическа
Коментари Харесай

Д-р Асьов: При болестно затлъстяване жените губят 9 години живот, а мъжете - 12 години

„ Основната причина за затлъстяването е преяждането и неналичието на физическа интензивност. В последните 50 година честотата на случаите на затлъстяване се е утроила, т.е. едва ли може да се търси като причина в гените това да се случва. Това сподели ендокринологът доктор Явор Асьов пред Bulgaria ON AIR във връзка данните, че 2 млн. души от възрастното население в България е със свръхтегло, като половината от тях са със затлъстяване, а при децата 200 000 са със свръхтегло, 67 000 от тях – със затлъстяване.

„ Всеки може да разбере дали има затлъстяване, като пресметна показателя на телесната си маса – да раздели тежестта на растежа на квадрат и в случай че цифрата е над 30, би трябвало да потърси лекарска помощ. Също по този начин е добре да се следи обиколката на талията “, разяснява той.

Специалистът уточни, че при дамите тя е добре да бъде до 80 см, при мъжете - до 94. А както при множеството болести, по този начин и при затлъстяването хората късно търсят лекарска помощ. И то поради съпътстващите болести, до които води затлъстяването. Според актуалните проучвания над 250 болести са свързани със затлъстяването – сърдечносъдови, захарен диабет, ставни, заболявания на репродуктивната система. При болестно затлъстяване дамите губят 9 година живот, мъжете - 12 година, сподели още доктор Асьов.

По думите му по-тревожно е ситуацията при мъжете, до момента в който дамите в България търсят по-рано лекарска помощ, защото за тях това е козметичен проблем. „ Мъжете отиват на доктор, когато се развие диабет или сърдечно заболяване – 10 година след развиването на заболяването. При тях забележимото затлъстяване е към талията, при дамите повече в региона на ханша “, посочи доктор Явор Асьов.

Ендокринологът предизвести, че в основата на затлъстяването е неправилното хранене. Той не предлага крайни диети за къс интервал от време, тъй като се получава йо-йо резултат.

„ Трябва да се промени режимът на хранене, да бъде добре структуриран и да се съблюдава през целия живот в забързаното всекидневие. За предпочитане е потреблението на повече зеленчуци, немазни меса, риба, въглехидрати – самун, картофи, ориз, плодове. Най доста би трябвало да се заобикалят мазни, пържени храни, сладки, питиета с калории, в това число и алкохол. С газираните питиета внасяме в организма калории, без да имаме възприятие на задоволеност “, добави ендокринологът.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР