Основната причина за по-малкия брой новоотпуснати пенсии е ръстът на

...
Основната причина за по-малкия брой новоотпуснати пенсии е ръстът на
Коментари Харесай

От Нои Ни Спряха Сърцата Току-Що. Хиляди Български Пенсионери Измират, Ето Какво Се Случва

Основната причина за по-малкия брой новоотпуснати пенсии е растежът на изискуемата възраст и застрахователен стаж с по 2 месеца. Тази година, с цел да излязат в подобаващ отдих дамите от най-масовата трета категория труд би трябвало да работят до 61 година и да имат насъбран 35,4 година трудов стаж. Мъжете пък ще могат да изоставен трудовия пазар откакто навършат 64 година при изискване, че имат 38,4 година застрахователен интервал. Значителен спад има и при пенсиониращите се военни, служители на реда и чиновници на ДАНС. За деветмесечието на годината 1526 чиновници под пагон са излезли в заслужена отмора, до момента в който през същия интервал на предходната година броят им е бил 6294 или 4 пъти повече.

Основна причина за спада на прекъсналите работа униформени е смяната на изискванията за пенсиониране. През 2016 година за чиновниците на силовите ведомства беше въведена и пенсионна възраст. Така с цел да излязат в подобаващ отдих тази година чиновниците под пагон би трябвало да имат освен 27 година застрахователен стаж, 18 година от които в системата, само че и да са навършили най-малко 53 година, написа в. " Монитор ".

Лек спад има и при новоотпуснатите инвалидни пенсии. За деветте месеца на тази година поради болежки прибързано в пенсия са излезли 20 846 души, което е с 286 по-малко по отношение на същия интервал на 2016 година Така в края на септември получаващите инвалидна пенсия у нас доближават 458 990 души. Средният размер, който са получавали прекъсналите работа поради болежки, е бил 241,43 лева 360,18 лева пък е била междинната сума на тези, които са излезли в заслужена отмора след постигане на нужните пенсионна възраст и стаж. Пенсиониралите се униформени пък са вземали приблизително по 604,29 лева, демонстрират данни на Национален осигурителен институт.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР