Основната ни цел с прилагането на подхода Лидер е развитието

...
Основната ни цел с прилагането на подхода Лидер е развитието
Коментари Харесай

Министър Иванов: С подхода ЛИДЕР целим развитието на местните общности

Основната ни цел с използването на метода Лидер е развиването на локалните общности, които в доста от случаите се нуждаят от по-голямо внимание и поддръжка от останалите по-развити райони в Европа.

Това е и повода актуалното събитие да е насочено точно към дребните производители, които работят на териториите на локални инициативни групи (МИГ) в страната. За тях организираме ревю на артикули в центъра на град Бургас, което имаме упоритост да се трансформира в обичайно “. С тези думи министърът на земеделието доктор Иван Иванов откри Международното събитие, отдадено на 30-годишнината от използването на метода ЛИДЕР/Водено от общностите локално развиване в Европейския съюз. Той изясни, че ползата и поддръжката за метода ЛИДЕР са извънредно високи и изрази убеденост, че те ще не престават да порастват и през идващия програмен интервал. 

Аграрният министър напомни, че самодейността стартира през 1991 година а България и Румъния се причисляват от програмния интервал 2007 – 2013 година „ Въпреки, че нашите две страни нямат опита на по-старите страни – членки на Европейския съюз, мога решително да заявя, че постигнатите от нас резултати при използването на ЛИДЕР към този момент втори програмен интервал са обилни и те към този момент могат да бъдат сравнявани с резултатите на доста други европейски страни “, сподели той.

Министър Иванов акцентира, че присъединяване в събитието на толкоз посетители от Румъния демонстрира, че съдействието сред нашите две страни е на високо равнище, което ще даде образец и на останалите страни – членки на Европейския съюз.

Министърът на земеделието подсети, че през интервала 2007 – 2013 година България е почнала с 35 локални инициативни групи, които са включвали 57 общини и обхващаха към 25% от територията на страната с население малко над 800 хиляди души. Той добави, че са били контрактувани и изпълнени бяха над 1300 плана за вложения в дребните локални общности.

„ В сегашния програмен интервал в България има към този момент 64 МИГ, като територията на използване на метода ЛИДЕР към този момент съставлява към 50% от територията на страната, като в локалните инициативни групи са включени 117 общини и население над 1,6 млн. души, като упованията ни до края на програмния интервал да имаме към 2500 плана, които да подобрят изискванията на живот в дребните обитаеми места на локалните общности “, заяви доктор Иванов.

Министърът на земеделието разяснява, че за първи път България ползва многофондово финансиране на метода ЛИДЕР, като средствата за тактиките се обезпечават с изключение на от Европейския аграрни фонд за развиване на селските региони, още и от Европейския обществен фонд и Европейския фонд за районно развиване. „ В момента ние се намираме в края на програмния интервал 2014 – 2020 година и пред нас стои задачата да подготвим идващия програмен интервал по този начин, че да избегнем позволените неточности и да надградим постигнатите резултати. Това се отнася в цялостна мощ и за метода ЛИДЕР “, безапелационен бе той.

Министър Иванов изясни, че агроведомството е създало и изпратило на Европейската комисия механизма на използване на метода ЛИДЕР за идващия програмен интервал, като са заложени няколко съществени цели: увеличение на покритието на метода като територия и население; увеличение на финансирането на метода ЛИДЕР, опростяване на структурата на използване на метода ЛИДЕР – договаряне на всички планове по единни унифицирани правила на едно място – в Министерство на земеделието.

„ Екипът на Министерство на земеделието ще окаже своята поддръжка, с цел да могат локалните инициативни групи да продължат работата си, да се развиват и с помощта и на финансирането от тактиките, с цел да могат да уголемяват своя бизнес. По този метод желаеме да запазим икономическата интензивност в дребните локални общности като не допуснем тяхното обезлюдяване “, акцентира аграрния министър. По думите му развиването на стопанската система, подобряването на изискванията за живот и чистата околна среда са опциите, които притеглят нови поданици на своите територии. „ Уверен съм, че въз основа на опита, на построения потенциал и на отличните връзки сред всички, прилагащи метода ЛИДЕР, както на национално, по този начин и на интернационално равнище и поради поддръжката, която се оказва от Европейската комисия и другите европейски институции, бъдещето му е доста положително “, заключи министър Иван Иванов.

На форума участват и заместник-министърът на земеделието доктор Момчил Неков, народни представители от България, представители на изпълнителната власт и Народното събрание на Румъния, участници от Франция, както и представители на Европейската комисия, кметове, представители на ръководещите органи на финансиращите метода стратегии, Държавен фонд „ Земеделие “, специалисти от европейски асоциации на локалните инициативни групи и чиновници и участници от локалните инициативни групи.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР