Основната ни грижа в тежката ситуация на война, инфлация и

...
Основната ни грижа в тежката ситуация на война, инфлация и
Коментари Харесай

Кристиан Вигенин: Необлагаемият минимум ще гарантира по-високи доходи, особено за най-бедните 

Основната ни грижа в тежката обстановка на война, инфлация и високи цени, би трябвало да бъдат българските жители

„ Нашето предложение е да има опция да се гласоподава по едно и също време, по желание на гласоподавателя – или с машина, или с хартия. Машинният избор свърши не малко работа от позиция на задачата, поради която беше въведен, само че въпреки това забелязахме и някои недостатъци, изключително от позиция на изборната интензивност и вътрешният боязън на част от гласоподавателите да гласоподават единствено с машина. “ Това съобщи заместник-председателят на Народното събрание и заместител ръководител на Българска социалистическа партия Кристиан Вигенин в ефира на БТВ. По думите му при съответна работа на институциите, хартиените бюлетини няма да върнат платения избор.

Социалистът акцентира, че този въпрос не е обсъждан в съдружното съглашение и добави: „ Не може да има твърдо изискване, защото не сме се договаряли, само че бихме желали сътрудниците да ни поддържат и ще търсим тяхната поддръжка “, сподели още той в предаването “Лице в лице “. Вигенин изясни, че предлагането се внася в този момент, тъй като при избори не е добре да се вършат промени в последния миг.

„ През тази седмица ние оценихме 100-те дни ръководство на държавното управление “, съобщи зам.-председателят на Българска социалистическа партия като добави: „ В обществената сфера е реализирано доста с новия бюджет, който влезе в действие от 1 април. Хората ще усетят тези съществени обществени разноски, като повишението на приходите и пенсиите “, безапелационен бе социалистът.

По думите му обаче инфлацията е изяла част от тези придобивки, по тази причина левицата стартира необятна полемика по актуализацията на бюджета и ще упорства всичко това, което е било реализирано, да бъде надградено. „ Там предлагаме съответни неща, като необлагаемият най-малко, което ще подсигурява по-високи приходи, изключително за тези с най-ниски. Ще желаеме да се сложи таван на някои цени, да вземем за пример на природния газ и електрическата енергия за бита. Ще желаеме да се понижи Данък добавена стойност на най-важните хранителни артикули и на медикаментите. Всичко това го слагаме в този момент за полемика, с цел да може дружно с сътрудниците да реализираме съответни решения “, съобщи Кристиан Вигенин.

„ Нашата съществена грижа в тази обстановка на война, инфлация и високи цени би трябвало да бъдат на първо място българските жители и тези, които живеят най-трудно “, безапелационен бе той.

По думите му дебатите към Българска народна банка сътвориха съществено напрежение и чувство за неустойчивост в обединението, само че едно кадрово решение, въпреки и за институция като Българска народна банка, няма да събори обединението. Според Вигенин, в случай че Любомир Каримански бъде определен с гласовете на ГЕРБ и Движение за права и свободи, това ще бъде проблем и изрази своето недоумение към упорството на тази кандидатура. „ Все още има опция и аз се надявам тази кандидатура да бъде оттеглена и да търсим обща сериозна кандидатура. Ако не бъде оттеглена ние няма да я подкрепим “, съобщи социалистът. Според него даже и да има гласоподаване тази кандидатура няма да получи задоволително поддръжка.

Темата, обвързвана с войната в Украйна, Вигенин разяснява по този начин: „ По време на война една страна има потребност от разнообразни неща и ние нашата взаимност сме я посочили по най-различни способи. Когато изпращаш филантропична помощ това също е поддръжка. Ние бихме могли да я разтеглим и с медикаменти и храни, само че въпреки всичко има граници, които не трябва да бъдат преминавани “, съобщи твърдо той. По думите му това не е волност на Българска социалистическа партия, защото публичното мнение е срещу изпращането на оръжия и муниции на Украйна. „ За всеки един от нас това е алена линия, която не сме подготвени да преминем “, сподели още той.

По тематиката със Северна Македония и това дали има напън и сделки Вигенин бе безапелационен, че интерпретациите са неуместни. „ Работата по целия пакет от ограничения продължава. Ако се стигне до края на юни до решение, което удовлетворява българската страна, може би ветото ще бъде вдигнато. Ако не, ви подсигурявам, че Българска социалистическа партия няма да направи компромис с българския интерес “, съобщи той като напомни, че Република Северна Македония е една от алените линии, които левицата съобщи още при договарянията за сформиране на държавно управление.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР